Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Svečano obilježena 26. obljetnica VRO Maslenica

Posted On Ponedjeljak, 21 siječnja 2019 13:54

U Zadru je danas održana središnja svečanost obilježavanja 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, jedne od prvih velikih oslobodilačkih akcija Hrvatske vojske i policije. Uspjeh hrvatskih postrojbi u VRO Maslenica omogućio je ponovno cestovno povezivanje sjeverne i južne Hrvatske te je pokazana spremnost hrvatskih snaga za oslobađanje okupiranog teritorija.

U spomen na te povijesne dane, na zadarskim je ulicama od jutarnjih sati svirala budnica, a izaslanstva su odala počast poginulim braniteljima i položila vijence ispod Središnjeg križa na zadarskom Gradskom groblju.

Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH general-pukovnik u miru Ante Gotovina, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora umirovljeni general-bojnik Miljenko Filipović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra unutarnjih poslova general-pukovnik u miru Mladen Markač i general zbora Mirko Šundov, načelnik GS OSRH.

Vijence su položili i predstavnici obitelji poginulih branitelja, hrvatskih braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a zajednički vijenac županija, gradova i općina položili su župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je braniteljima i suborcima na uspješno provedenoj operaciji i žrtvi koji su podnijeli za  Hrvatsku. Istaknuo je kako je VRO Maslenica bila ključna strateška prekretnica u Domovinskom ratu.

„Organizacijski je pokazala da smo dosegli razinu organiziranosti i opremljenosti koja nam je omogućila izvođenje složenih vojnih operacija. Strateški smo pokazali svijetu da sami možemo osloboditi okupirani teritorij i dali smo našem političkom vodstvu snažnu polugu za jačanje političkih pozicija. Operacijom Maslenica našim smo braniteljima i cijelom hrvatskom narodu osnažili vjeru u pobjednički karakter hrvatske vojske, pokazala je duh zajedništva, snage i spremnosti da se krene u završetak Domovinskog rata i konačno oslobađanje Hrvatske", kazao je Krstičević.

Vijence i svijeće izaslanstva su zatim položila kod Spomen-obilježja 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi, a potom kod spomenika svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu u uvali Jazine. Zbog lošeg vremena mimohod nije održan, a svečani program nastavljen je misom za Domovinu u crkvi svetog Šime koju je predvodio msgr. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije.

U sklopu obljetnice potom je u Kneževoj palači održana promocija knjige HMDCDR-a "Domovinski rat - pregled političke i diplomatske povijesti" koju je predstavio ravnatelj HMDCDR-a Ante Nazor. U poslijepodnevnim satima u dvorani Sveučilišta bit će promovirana još jedna  vrijedna knjiga "Zadarsko zdravstvo i obrana Zadra u Domovinskom ratu 1991. godine".

Pročitano 1418 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA