Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Dva milijuna kuna iz EU fondova za ambulante na zadarskim otocima

Posted On Petak, 18 siječnja 2019 15:27

U Domu Zadarske županije održana je završna konferencija projekta Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini na otocima Zadarske županije, koji se provodio od travnja 2017. godine.

U sklopu gotovo dva milijuna kuna vrijednog projekta čiji je nositelj bila Zadarska županija, a partner Dom zdravlja Zadarske županije nabavljena je medicinska oprema za više ordinacija na zadarskim otocima, a u dvije ambulante su odrađeni infrastrukturni zahvati.

 „Sredstva su osigurana kako bi se nabavom opreme i poboljšanjem prostornih uvjeta omogućilo provođenje više dijagnostičkih i terapijskih postupaka u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite te posljedično smanjio broj upućivanja u bolnice u tim područjima za najmanje pet posto“, naglasila je voditeljica projekta, dr.sc. Franka Krajnović, pomoćnika pročelnika za zdravstvo u Zadarskoj županiji.  

Vrijednost nabavljene dijagnostičko-terapijske i ostala medicinske opreme je oko milijun kuna i to za ordinacije opće/obiteljske medicine na Viru, Istu (uključujući i otok Molat), Pašmanu (Neviđane), Dugom otoku (Božava) i u gradu Pagu.

„Preostali dio sredstava, oko 600 tisuća kuna utrošeno je na infrastrukturne zahvate koji su obavljeni na zgradi ambulante u Povljani na Pagu, a u Žmanu na Dugom otoku ugrađena je platforma za osobe sa smanjenom pokretljivošću“, dodala je Krajnović.    

Uz projektni tim koji je predstavio rezultate projekta, nazočnima su se obratili i pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković, voditelj Službe za pripremu i provedbu natječaja i projekata sufinanciranih iz fondova i instrumenata Europske unije za održivi razvoj otoka u Ministarstvu regionalnog razvoja Milivoj Bratinčević, pomoćnik ravnatelja Središnje agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Mislav Sovulj te župan Zadarske županije Božidar Longin, koji je istaknuo važnost ovog projekta za poboljšanje zdravstvene skrbi na otocima Zadarske županije.

„Često ističem važnost ravnomjernog razvoja Zadarske županije, a ovaj je projekt konkretan primjer brige o stanovnicima svih naših krajeva. Zadarska županija, kao osnivač zdravstvenih ustanova, ulaže značajna sredstva za zdravstvenu skrb svih naših stanovnika, a tako ćemo nastaviti i u narednom razdoblju“, rekao je Longin i iskazao zadovoljstvo činjenicom da gotovo sve županijske zdravstvene ustanove koriste investicijske i europske fondove  kao izvore financiranja.

Primjerice, Dom zdravlja uz ovaj projekt na kojemu je partner, samostalno provodi projekt specijalizacije vrijedan oko 8 milijuna kuna čime su plaćeni troškovi specijalizacije 2 pedijatra, jednog ginekologa i 6 liječnika opće/obiteljske medicine. Opća bolnica Zadar provodi vrijedan projekt Dnevnih bolnica u vrijednosti oko 50 milijuna kuna. Zavod za hitnu medicinu također je dobio bespovratna sredstva za projekt specijalizacije, a Zavod za javno zdravstvo provodi aktivnosti prevencije maligniteta u okviru programa prekogranične suradnje. Svi ovi projekti značajni su za sveukupan razvoj Zadarske županije i doprinose boljoj dostupnosti zdravstvene zaštite“, dodao je Longin. 

Zadarska županija jedna je od prvih županija koja je s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao upravljačkim tijelom te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) kao posredničkim tijelom, 2017. godine potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za poboljšanje pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti na primarnoj razini, prije svega u izoliranim i depriviranim područjima iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj i u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Za provedbu  projektnih aktivnosti na području Zadarske županije ukupno je odobreno 1.929.737,01 kuna od kojih je 1.640.276,45 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), a 289.454,55 kuna sufinancira Zadarska županija. Sufinanciranje Zadarske županije smanjeno je za 50% dodatnim sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova europske unije za sufinanciranje provedbe EU projekta na regionalnoj i lokalnoj razini za 2017. godinu.

Pročitano 1486 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
veljače 29, 2024

Javni poziv za financiranje uređenja i opremanja dječjih igrališta iz Proračuna Zadarske županije za 2024. godinu

Sukladno ciljevima Plana razvoja Zadarske županije 2021.-2027., a radi poboljšanja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA