Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježena 27. obljetnica obrane Zemunika

Posted On Četvrtak, 03 siječnja 2019 18:38

U organizaciji Udruge Samostalne satnije Zemunik Donji i Općine Zemunik obilježen je Dan obrane Zemunika. Točno 27 godina je prošlo od jednog od najtežih dana koje je ovo ravnokotarsko mjesto preživjelo u Domovinskom ratu. Tog 3. siječnja 1992. godine JNA potpomognuta paravojnim snagama krenula je u opći napad na Zemunik.

Agresori su napali sa svim raspoloživim snagama kako bi pokušali osvojiti Zemunik prije službenog početka dogovorenog Sarajevskog primirja. No, malobrojna, ali hrabra družina hrvatskih branitelja uspješno je zaustavila njihov prodor i vratila ih na početne položaje. Agresori više nikad nakon toga nisu pomaknuli obrambenu liniju hrvatskih snaga u Zemuniku. 

Svečanosti obilježavanja 27. godišnjice Dana obrane Zemunika nazočili su pripadnici postrojbi koje su sudjelovale u obrani tog strateški vrlo važnog terena tijekom Domovinskog rata, obitelji poginulih branitelja, članovi braniteljskih udruga te brojni gosti i uzvanici. Uz prigodne govore zapovjednika obrane Zemunika Silvija Butića, predsjednika Udruge Samostalne satnije Zemunik Donji Željka Fabijana i općinskog načelnika Ivice Šarića, nazočnima su se obratili i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane te načelnika Glavnog stožera OSRH, general bojnik Mladen Fuzul, izaslanik predsjednice RH državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić te zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH.

„Iako je bio u teškom položaju i poluokruženju, Zemunik nikada nije pao u neprijateljske ruke zahvaljujući ljudima koji su ga branili. U temeljima obrane našeg mjesta hrabrost je i žrtva hrvatskih branitelja. Njima u čast danas smo ovdje. Slavimo i sjećamo se. Zahvalimo svim hrvatskim braniteljima što možemo živjeti u miru koji su nam svojom žrtvom darovali. Sjećajmo se prošlosti, živimo mirno u sadašnjosti te odgovornim i vrijednim radom stvarajmo za svoje potomke bolju i sretniju budućnost“, poručio je Vicković.

U sklopu obilježavanja Dana obrane Zemunika posađen je drvored od 24 stabla u spomen na 24 hrvatska branitelja koji su položili živote u obrani Zemunika u Domovinskom ratu. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće pod spomen-obilježje poginulim braniteljima te je održana sveta misa zadušnica u spomen na sve poginule branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

Pročitano 3021 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
veljače 29, 2024

Javni poziv za financiranje uređenja i opremanja dječjih igrališta iz Proračuna Zadarske županije za 2024. godinu

Sukladno ciljevima Plana razvoja Zadarske županije 2021.-2027., a radi poboljšanja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA