Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježen Dan obrane općine Poličnik

Posted On Četvrtak, 03 siječnja 2019 18:36

Na današnji dan 1992. godine neprijatelji nisu uspjeli okupirati područje općine Poličnik i presjeći cestu Zadar-Ražanac-Pag, čime su imali namjeru prepoloviti Hrvatsku na dva dijela. Prisjećajući se tih sudbonosnih dana za opstojnost mlade države Hrvatske, Općina Poličnik danas je tradicionalno obilježila Dan obrane.

Tim povodom dostojanstveno, tiho, u molitvi i  prisjećanju,  brojna izaslanstva položila su cvijeće  i zapalila svijeće  kod spomen obilježja u Suhovarima. Izaslanstvo Zadarske županije, zamjenik župana Šime Mršić i pročelnik Ivan Šimunić počast su odali zajedno sa izaslanstvom Općine Poličnik, a u ime Splitsko –dalmatinske županije vijenac je položio župan Blaženko Boban .  Polaganje vijenaca, paljenje svijeća i prisjećanje na poginule  nastavljeno je  u dvorištu crkve sv. Nikole u Poličniku, a sve je popraćeno već tradicionalnim recitiranjem i čitanjem potresnih odlomaka iz vlastitih ratnih knjiga pukovnika Ivice Matešića Jeremije. Sveta misa za poginule koju je predvodio župnik don Damir Juričin služena je u mjesnoj crkvi sv.Nikole.

„Ovo je  veliki dan, kako za našu općinu tako i za cijelu Republiku Hrvatsku,  jer tada se dogodio jedan od  prvih poraza neprijatelja, koji  je tog dana htio uništiti sve“,  kazao je načelnik Davor Lončar, istaknuvši kako tome svake godine treba odati počast i učiniti sve da ga i sve buduće generacije obilježavaju.

Tog dramatičnog 3. siječnja 1992., neprijateljske snage probile su u žestokom napadu obrambenu liniju u Suhovarima. Ubijena je mještanka Neva Ukalović, zapaljeno pet kuća i neprijatelj je došao nadomak Jadranske magistrale s namjerom da daljnjim napredovanjem ovlada državnom cestom Zadar - Pag i prekidom izuzetno važne i tada jedine prometne komunikacije sjevera i juga zemlje podijeli Hrvatsku na dva dijela.

Premda bez odgovarajućeg naoružanja, Hrvatska vojska se pregrupirala i vođena domoljubljem, velikim srcem i izuzetnom hrabrošću, povratila izgubljeni položaj. Neprijatelj je na tom malom poprištu neočekivano doživio veliki udarac, prvi težak poraz. Dva-tri sata kasnije, u 18 sati, stupilo je na snagu tzv. "Sarajevsko primirje", a junačka i veličanstvena akcija dala je poticaj i vratila ponos i samopouzdanje braniteljima i žiteljima čitavog kraja.

Pročitano 1564 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
veljače 29, 2024

Javni poziv za financiranje uređenja i opremanja dječjih igrališta iz Proračuna Zadarske županije za 2024. godinu

Sukladno ciljevima Plana razvoja Zadarske županije 2021.-2027., a radi poboljšanja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA