Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Novi format natjecanja školskog sporta u Zadarskoj županiji: Od ove sezone i natjecanja u futsalu i rukometu

Posted On Četvrtak, 29 studenoga 2018 14:23

Županijski savez školskog sporta Zadarske županije ove godine je, sukladno najavama, proširio broj sportova u kojima se natječu učenici osnovnih i srednjih škola. Nakon muške košarkaške i ženske odbojkaške lige za srednje škole, koje su pokrenute lani, od ove sezone kreću i natjecanja u futsal ligi za učenike osnovnih škola te rukometne lige za srednje škole.

Za to smo osigurali sredstva u proračunu, jer smatram da je školski sport iznimno bitan za zdrav razvoj učenika. Kao župan i nositelj školstva na prostoru Zadarske županije dat ću sve od sebe da potaknem sport i da se mladi sportaši profiliraju kroz ova prvenstva. To je ono što se pamti kroz cijeli život“, kaže župan Zadarske županije Božidar Longin koji je upravo razvoj školskog sporta istaknuo kao jedan od glavnih ciljeva u ovom mandatu.

Kroz prvenstva osnovnih i srednjih škola kao i prvenstva pojedinih razreda unutar škola možemo  stvoriti široku bazu budućih sportaša. Ta se baza posljednjih godina donekle izgubila, jer je zbog sadašnjeg stila života i novih tehnologija sve manje djece koju ćete vidjeti na vanjskim igralištima da igraju, primjerice, košarku ili nogomet. Mi smo spremni pomoći u tome da se igrališta obnove i da se maksimalno oživi natjecateljski duh u dobnim kategorijama osnovnih i srednjih škola“, dodaje Longin.

Troškove natjecanja pokriva Zadarska županija, a za realizaciju je zadužen Županijski savez školskog sporta Zadarske županije.

Daleko najveća financijska stavka je prijevoz momčadi, jer će sve škole koje sudjeluju u natjecanju biti domaćini, naravno gdje za to postoje uvjeti. Sve ovo ne bi bilo moguće realizirati bez podrške Zadarske županije koja je prepoznala važnost ovih projekata koji imaju i sportsku, ali i općedruštvenu korist jer ovime dajemo naš doprinos povratku mladih na sportske terene i odvajanju od mobitela, računala i općenito sjedilačkog načina života“, ističe Jadranka Duvančić tajnica ŽSŠSZŽ, koja je odnedavno i dopredsjednica Hrvatskog saveza školskog sporta.

Svi županijski prvaci nastupit će na završnici Prvenstva Hrvatske. Od ove školske godine ukidaju se poluzavršna natjecanja po regijama, tako da sve škole imaju dodatni motiv biti najbolje u svojoj županiji.

Muškoj košarci i ženskoj odbojci od ove godine pridodajemo i rukomet za srednje škole te futsal za osnovne škole. U futsal natjecanju će sudjelovati 23 od 27 škola kojima je osnivač Zadarska županija, a osam škola iz Grada Zadra  će se u ovo natjecanje uključiti u osmini finala“ najavio je koordinator natjecanja Frane Kardum.

Košarkaši su s natjecanjima krenuli početkom studenoga, u dvije skupine po šest škola. Momčad Gimnazije Franje Petrića, aktualnog županijskog i državnog prvaka, kao najbolju hrvatsku momčad u travnju sljedeće godine očekuje i nastup na Svjetskom prvenstvu.

Odbojkašice će, pak, u borbu za bodove krenuti u petak, 30. studenoga. Prijavilo se deset ekipa koje će igrati u dvije skupine, a naslov prvakinja brane učenice Gimnazije Frane Petrića.

Ligaški sustav natjecanja se pokazao zanimljivijim i učenicima prihvatljivijim u odnosu na turnirski koji smo do sada imali. Dovoljno je podsjetiti da su lani na finalima košarkaša i odbojkašica dvorane na Višnjiku bile popunjene do posljednjeg mjesta. Popularnosti natjecanja pridonijelo je i pokretanje internetske te Facebook stranice koje su vrlo ažurne te se na njima vrlo brzo nakon utakmica mogu pronaći fotografije s izvještajima. Tako smo se još više približili učenicima koji u velikoj mjeri prate ova natjecanja“, poručio je Kardum.

Futsal liga osnovnih škola kreće u prosincu, a službeno otvorenje natjecanja predviđeno je za srijedu, 5. prosinca u Biogradu.

Detaljan raspored ženske odbojkaške lige možete pronaći na sljedećoj poveznici:

https://www.skolski-sport-zz.com/odbojka-djevojke

 

Pročitano 1577 puta

Zadnje objave

studenoga 29, 2023

Program kreditiranja privatnih iznajmljivača na području Zadarske županije

Zadarska županija je prepoznala privatni smještaj u turizmu kao jedan od osnovnih…
studenoga 28, 2023

NAJAVA 15. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

15. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 5. prosinca…
studenoga 27, 2023

Primanje za Nevešćanina i Perića: Zadru uskoro domaćinstvo Europskog prvenstva u skokovima u vodu

Župan Božidar Longin sa suradnicima je u Domu Zadarske županije primio skakača u vodu…
studenoga 22, 2023

ODRŽAVANJE OBVEZNIH EDUKACIJA ZA POLJOPRIVREDNIKE U SKLOPU POLJOPRIVREDNOG SAJMA CROAGRO 2023. UZ BESPLATAN ULAZ NA SAJAM

U terminu od 30.11. do 03.12.2023. na Zagrebačkom velesajmu održat će se CROAGRO,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA