Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Otoci Zadarske županije potpisali Deklaraciju o pametnim otocima

Posted On Ponedjeljak, 17 rujna 2018 11:00

U organizaciji Otočnog sabora, načelnici općina Preko, Kali, Kukljica, Pašman, Tkon i Sali, potpisali su u Maloj vijećnici Zadarske županije Deklaraciju o pametnim otocima.

Govoreći o inicijativi Pametni otoci i uključivanju naših otoka u nju, župan Zadarske županije Božidar Longin istaknuo je kako smo i mi dio velike europske obitelji, a strategija Europske unije jasno se zalaže za održivi razvoj ruralnih i manje razvijenih područja.

„Gotovo svi europski otoci imaju slične priče. Unatoč brojnim problemima s kojima se otoci suočavaju, s naglaskom na kontinuiranu depopulaciju, ovaj  je projekt usmjeren na pronalaženje konkretnih rješenja. Inicijativa Pametni otoci želi da otoci postanu pametne, uključive i uspješne zajednice. U tom smislu će poticati na poduzimanje konkretnih koraka u smjeru osvještavanja o klimatskim promjenama, korištenja pametnih tehnologija, uvođenja održivog  transporta, smanjenja i ponovne upotrebe otpada, jačanja socijalne inkluzije te sveukupne promjene prema održivom i odgovornom turizmu svih oblika“, poručio je župan Longin.

Inicijativa Pametni otoci zalaže se za poticanje lokalnog razvitka i prosperiteta te doprinosu EU ciljevima na području energetike, klimatskih promjena i prilagodbi, inovacija, cirkularne ekonomije, transporta i mobilnosti, plavog rasta i digitalne agende za Europu.

„Napravljen je i korak dalje, a on se odnosi na jačanje sinergija između energetike, transporta i IKT-a, uz uključivanje tema vezanih uz vodu i otpad, po principu cirkularne ekonomije. Taj pristup izvire upravo iz izoliranosti otoka koja ih prisiljava razmišljati kako osigurati optimalno korištenje i upravljanje resursima te doprinijeti održivom i ravnomjernom razvoju koji će iskoristiti otočne potencijale (geografske elemente, prirodne i ljudske resurse, proizvode)“, istaknuo je predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.

Prošle godine Deklaraciju je potpisao i Grad Zadar za svojih sedam otoka koji mu administrativno pripadaju – Iž, Ravu, Molat, Ist, Silbu, Premudu i Olib. Do sada je deklaraciju potpisalo oko 200 otočnih zajednica Europe, a u Hrvatskoj su među potpisnicima gradovi Krk i Korčula te općine Baška, Dobrinj, Omišalj, Punat, Vrbnik, Lopar, Vela Luka, Mljet i Lastovo.

Pročitano 2128 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA