Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U nedjelju koncert Klape Sv. Juraj i orkestra HRM

Posted On Utorak, 16 siječnja 2018 15:21

Koncert klape HRM “Sveti Juraj” i orkestra HRM održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u nedjelju s početkom u 19 sati. Koncert se održava povodom obilježavanja  25. godina od VRO Maslenica. Ulaz je slobodan, a ulaznice se preuzimaju na blagajni HNK od četvrtka, 18. siječnja.

Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" osnovana je prije 17 godina, a svoj prvi nastup imali su  u Lourdesu u Bazilici Pia X na svečanosti otvaranja međunarodnog susreta vojski svijeta u sklopu vojnog hodočašća na kojem je te 2001. godine sudjelovalo više od 40 zemalja svijeta s više od 30 tisuća vojnika i hodočasnika.

U 17  godina svoga djelovanja mornarička klapa iz Splita je nastupala diljem Domovine i svijeta  stekavši status jedinstvenog branda hrvatskog naroda u zemlji i svijetu. Od brojnih nastupa izvan Domovine posebno je zapažen njihov nastup povodom ulaska Republike Hrvatske u članstvo Europske unije 1.07.2013, kada je klapa „Sveti Juraj“ nastupila na svečanosti podizanja hrvatskog stijega ispred zgrade Europskog parlamenta u Strasbourgu, kao i na svečanosti u Vijeću Europe u Bruxellesu. Danas klapa djeluje u sklopu Orkestra oružanih snaga Republike Hrvatske i prvenstveno je obilježava koncertna aktivnost i angažiranost na brojnim protokolarnim zadaćama MORH-a, državnih institucija Republike Hrvatske, kulturnih manifestacija, Katoličke crkve u Hrvata, braniteljskih udruga itd. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.

Orkestar HRM-a osnovan je prije 27 godina u Splitu  i baštinik je stoljetne tradicije puhačkih orkestara na širem dalmatinskom području. Utemeljen u danima Domovinskog rata, da bi na okolnostima primjeren način pridonio identitetu i profiliranju svih pozitivnih i humanih stremljenja, izrastao je do danas u istaknutog promicatelja kulturnog života sredine u kojoj je ponikao.

U svojim prvim godinama djeluje u formi simfonijskog puhačkog orkestra, kojim su ravnali priznati hrvatski dirigenti, a ostvarene su i brojne suradnje s najistaknutijim vokalnim i instrumentalnim solistima, komornim ansamblima, vokalnim sastavima i pjevačkim zborovima. Od 2008. godine Orkestar HRM djeluje u sastavu Orkestra OSRH te u koncertnim prilikama djeluje u formi plesnog orkestra i/ili big banda, a u protokolarnim i promenadnim prilikama nastupa u klasičnom marching band sastavu. Stotine ostvarenih koncerata i ne manje drugih izvedbi, svjedoče o reputaciji ansambla i daju čvrsta jamstva i nedvojbeno povjerenje u budućnost ovog elitnog glazbenog tijela.

Pročitano 1675 puta

Zadnje objave

rujna 15, 2023

NAJAVA 14. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. rujna…
rujna 15, 2023

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije

Zadarska županija kao provoditelj Programa poticanja IT poduzetništva na području…
rujna 04, 2023

Povratak u školske klupe: Župan sa suradnicima posjetio škole u Obrovcu

Prvog dana nove školske godine župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA