Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarska županija potiče ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju

Posted On Ponedjeljak, 30 listopada 2023 13:41

Zadarska županija kao i svake godine nastavlja podupirati lokalne poljoprivrednike i uzgajivače cijelim nizom mjera i potpora ruralnom razvoju. Zadarska županija nastavlja s potporama ruralnom razvoju te je i ove godine za tu svrhu osigurano 160 tisuća eura. Na mrežnim stranicama županije objavljen je javni poziv za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja, a prijave su se zaprimale do 21. srpnja 2023. godine.

 

Putem ovog javnog poziva moguće je financirati više različitih aktivnosti – od kupnje opreme, strojeva i alata, plastenika i staklenika, novih trajnih nasada, povećanja stočnog fonda i navodnjavanja pa do opremanja kušaonica, ulaganja u marketinške aktivnosti i ekološkog certificiranja proizvoda.

 

Vraćanje uloženoga

Zadarska županija je uložila značajna sredstva u proteklih nekoliko godina kako bi pomogla razvoj poljoprivrede na svom području, od redovnih godišnjih potpora proizvođačima pa do izgradnje više sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina.

 

Proizvođači su tako napravili velik iskorak u kvaliteti, a zajednički im je cilj brendirati Zadarsku županiju kao eno-gastrodestinaciju za što svakako imamo preduvjete. Potencijal naše poljoprivredne proizvodnje iznimno velik, a potporama za ruralni razvoj i dalje se nastoji pomoći u podizanju kvalitete postojećih i otvaranju novih seoskih gospodarstava.

Ukupan iznos potpora za poljoprivredu i ruralni razvoj iznosi 160 tisuća eura, a javni poziv podijeljen je na dva dijela. Za prvi javni poziv osigurano je 130 tisuća eura i to za kupnju opreme, strojeva, sadnog materijala i stoke kroz mjere 1, 2, 3 i 8, a kroz drugi će se s 30 tisuća eura sufinancirati sudjelovanje na sajmovima i manifestacijama, marketinške aktivnosti i certificiranje proizvoda putem mjera 6 i 7.

 

Iznos potpore za mjere 1, 2, 3 i 8 jedinstven je i financira se u 100-postotnom iznosu, a najviši iznos potpore koji se može dobiti je 4 tisuće eura. Za mjere 6 i 7 koje se odnose na certifikaciju i promociju poljoprivrednih proizvoda sufinancira se do 50 posto vrijednosti projekta, u maksimalnom iznosu od 700 eura.

 

Nadinjanin Elvis Nimčević, vlasnik OPG-a Nimčević, koji se bavi proizvodnjom organskih vina cuvee, cabernet sauvignon i rose kazao nam je da su na natječaju Zadarske županije dobili potporu iz mjere osam u vrijednosti malo višoj od 3.700 eura.

 

– Jedan od uvjeta bio je i opremanje objekta za preradu i prodaju naših proizvoda, pa su sva naša ulaganja bila isključivo vezana za opremanje za preradu, kroz navedeni natječaj smo povratili dio uloženih sredstava. Pohvale bih ovim putem uputio Zadarskoj županiji na poticanju poljoprivredne proizvodnje, naročito one ekološke, koja je sve brojnija i popularnija na tržištu, a koja je najčešće i razlog našim izvrsnim uspjesima i dobroj posjećenosti u zadarskom zaleđu, poručio je Nimčević.

 

Njihov mladi otvoreni merlot je na Sabatini 2019. bio šampion u svojoj kategoriji. Istom vinu je za bod izmakla šampionska nagrada u Ludbregu 2019. Plasman je i kod njih u restoranima zadarske regije, Pet bunara i Wine garden u Zadru. Elvis i Denis su s još nekolicinom mlađih kolega ove godine organizirali 1. Sajam ruralnih proizvoda u svome mjestu. Treba naglasiti da obojica redovito sudjeluju na edukacijama za vinare koje priređuje Zadarska županija u Zadru, Benkovcu i Nadinu.

 

Eno i gastrorevolucija

Hrana i piće Zadarske županije rezultat su povoljne geografske pozicije, klime i strukture tla. Kako na otocima, tako i u zaleđu regije, stanovništvo se stoljećima bavilo stočarstvom, poljoprivredom i ribolovom. Rezultat toga su prvoklasna vina autohtonih i međunarodnih sorti, svjetski poznat sir s otoka Paga, ulja iz maslina okupanih suncem te mnogi drugi tradicionalni proizvodi.

 

Povrh svega, u pripremi jela svi ti sastojci koriste se u modernim restoranima, ali i konobama koje agroturistički subjekti opskrbljuju. Agroturizmi se zasnivaju na degustacijama proizvoda koji dolaze direktno s polja iz podruma, kako biste vi kao njihovi gosti uživali u mirisima i okusima dok slušate priču o nastanku tih delicija – izravno od vlasnika.

 

Upravo zato, kako bi Ravni kotari postali još prepoznatljiviji na međunarodnom turističkom tržištu, Zadarska županija potiče ulaganja u osuvremenjivanje proizvodnog i prerađivačkog procesa, kao i bolju prezentaciju i marketing proizvoda, ne samo kroz mjere iz područja turizma, već i kroz ulaganja u poljoprivredu i ruralni razvoj.

 

Vedran Vinketa iz »Vinarije Vinketa« još je jedan dobitnik poticaja u iznosu od 4 tisuće eura za daljnje opremanje kušaonice i vinskog podruma, kako bi svoja vina mogao još bolje i kvalitetnije predstaviti posjetiteljima i tako izravno utjecati ne samo na poboljšanje svog poslovanja, već i ukupne turističke i poljoprivredne slike Ravnih kotara.

 

– Sredstva koja smo dobili u obliku potpore Županije se odnose na već ostvarena ulaganja u izgradnju i opremanje kušaonice, tako da ćemo dobivena sredstva zasigurno ponovo investirati u poboljšanje interijera i opreme unutar kušaonice odnosno vinarije kako bi našim posjetiteljima pružili što ugodniji boravak, kazao nam je Vinketa, dodavši da su njihovi posljetitelji koji obilaze vinariju i vinograd u najvećem postotku strani državljani, iako je sve više lokalnih posjetitelja.

 

– Tijekom turističke sezone velika je potražnja za posjet i degustaciju. Ovogodišnja posezona je isto tako iznenađujuće dobro popunjena, kazao je Vinketa, zaključivši da su ugovoreni turistički aranžmani najčešći dio njihovog poslovanja, kao i individualni posjeti, najavljeni i nenajavljeni.

 

– Naša vrata su otvorena svima, najave su potrebne ukoliko se radi o full programu, tj ako posjetitelji žele kompletno iskustvo naše vinarije uz posjet vinogradu, poručio je Vinketa.

Prihvatljivi korisnici za prijavu za potpore bila su sva gospodarstva, koja su upisana u upisnik poljoprivrednih gospodarstava, koja svoju proizvodnju baziraju na našem području; obiteljsko poljoprivredna gospodarstva, OPG – ovi, obrti, trgovačka društva ili zadruge registrirane za poljoprivredne djelatnosti, pojasnio je pročelnik kriterije za dobivanje sredstava, odnosno potpore.

 

Ono što je zasigurno vidljivo da je poseban iskorak napravljen u sektoru maslinarstva i vinarstva u koje Županija već godinama sustavno ulaže visoki postotak sredstava. Da, to je najvidljivije, međutim i druga se gospodarstva često javljaju na natječaje i dobivaju sredstva, a interes je nažalost uvijek iznad financijskih mogućnosti Županije. Broj prijava bude veći od osiguranih sredstava, zbog toga je od prošle godine uvedeno bodovanje.

 

Zadarska županija svojim poljoprivrednicima želi omogućiti što kvalitetniji izlazak na tržište, od dizajna etiketa, marketinške pripreme svojih proizvoda, odlaska na sajmove ili neke edukacije, sve što može potaknuti ili poboljšati njihovu proizvodnju.

 

Izvor: Zadarski List

Pročitano 486 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA