Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Zemuniku potpisan ugovor za izgradnju Poljoprivredno-edukacijskog centra

Posted On Ponedjeljak, 26 lipnja 2023 12:31

Potpisivanjem ugovora između Zadarske županije i splitske tvrtke Reliance d.o.o. ispisana je prva stranica u knjizi o Poljoprivredno-edukacijskom centru koji će se vrlo brzo početi graditi u Zemuniku Donjem. Ugovor su potpisali župan Božidar Longin i direktor tvrtke Reliance Tomislav Albini.

Ugovor za izvođenje radova na izgradnji Poljoprivredno – edukacijskog centra vrijedan je 1.266.023,96 eura s rokom izgradnje osam mjeseci, a sredstva je u potpunosti osigurala Zadarska županija. Poljoprivredno – edukacijski centar u Zemuniku, kao najmoderniji takve vrste u Hrvatskoj, strateški je projekt za razvoj poljoprivrede Ravnih kotara i velika pomoć svim poljoprivrednicima koji nemaju vlastitu infrastrukturu, osobito mladim ljudima koji kreću od početka, a Županija ih želi zadržati u Hrvatskoj.

Nova poljoprivredna priča u Ravnim kotarima

Poljoprivredno – edukacijski centar planira se realizirati na prostoru površine oko tri hektara, a osnovni cilj projekta je izgradnja edukacijskog centra za stručno usavršavanje i cjeloživotno obrazovanje lokalnih poljoprivrednih proizvođača. Projektom izgradnje centra planirane su dvije dvorane za edukaciju, uredi za voditelje centra te edukatore, a osigurat će se i manji prostor za Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, Upravu za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede te prostor za rad udruga u poljoprivredi.

Župan Božidar Longin naglasio je kako je ispunjenju sve bliže cilj koji je župan odavno zacrtao kao jedno od svojih predizbornih obećanja.

– Više od milijun eura osigurala je Zadarska županija. Dugo smo čekali na ovaj trenutak, čija realizacija počinje u vremenu kada klimatske nepogode, tržišni potresi i nestašice čine svoje. Želja nam je u ciklusima dovoditi mlade, ambiciozne poljoprivrednike koji žele živjeti od zemlje i koja će biti temeljem nove poljoprivrede u Ravnim kotarima, jer trenutno su gospodarstva, što mi svi znamo, rascjepkana na premalim površinama, kazao je župan Longin, dodavši kako će ovim Centrom mladi poljoprivrednici dobiti sva potrebna znanja i resurse.

– Već imao neke modele kako ljude zadržati na svojoj zemlji, što ćemo ovim Centrom samo poboljšati. Dogodine ćemo presijecati vrpcu i s osmjesima na licu gledati kako ova regija 4raste i razvija se, dodao je župan Longin.

Multifunkcionalni poljoprivredni centar

Rok za završetak radova je osam mjeseci od dana uvođenja u posao, što znači da bi objekt trebao biti završen sredinom ožujka 2024. Projektom izgradnje centra planirane su dvije dvorane za edukaciju, uredi za voditelje centra te edukatore, a planira se u centru osigurati manji prostor koji će koristiti Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, Uprava

za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede te prostor za rad udruga u poljoprivredi.

Tomislav Albini iz tvrtke Reliance kazao je kako ima iskustva na mnogim javnim i razvojnim projektima.

– Sam smo ovaj projekt, njegovu ideju i sve moguće prepreke dobro proučili, tako da se nadamo što učinkovitijem radu na terenu, kazao je Albini.

Kao što sam naziv kaže, osnovni cilj ovog projekta je osiguranje prostora i edukatora za prijenos znanja i novih tehnologija našim poljoprivrednicima. Manji plastenici bi trebali služiti kao poljoprivredni inkubator i koje bi se po povoljnim uvjetima davali u najam isključivo mladim poljoprivrednicima. Na taj se način želi potaknuti razvoj proizvodnje u zaštićenim uvjetima jer u tom dijelu postoji neiskorišteni potencijal za razvoj poljoprivrede.

Ivica Šarić, načelnik općine Zemunik Donji naglasio je kako je Općina u realizaciju projekta uključena od samih početaka.

– Nakon što smo riješili brojne imovinsko – pravne probleme, donijeli UPU i pripremili prostorno – plansku destinaciju, pomogli smo da se približimo ostvarenju ovog cilja. Ravni su kotari žitnica županije, a ovaj će Centar pomoći unaprjeđenju poljoprivredne politike i tehnologije u zadarskom zaleđu, naglasio je Šarić.

 

Izvor: https://zadarskilist.novilist.hr/

Pročitano 595 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA