Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Longin: Značajan napredak na području poljoprivrede

Posted On Četvrtak, 24 svibnja 2018 09:00

 

U prostorijama zadarskog Arsenala održana je manifestacija 'NAŠE DOMAĆE, SADA I UBUDUĆE' kojom Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju nastoje promovirati hrvatske poljoprivredne proizvode te novosti u Programu ruralnog razvoja. Svoje proizvode izložilo je dvadesetak najpoznatijih proizvođača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Zadarske županije. Manifestaciji su prisustvovali ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barač i pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj Krešimir Ivančić, a izaslanstvo Zadarske županije predvodili su župan Božidar Longin i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Daniel Segarić.

„S obzirom na činjenicu da je gotovo 93 % naše površine ruralno područje, Zadarska županija kroz svoje aktivnosti pokušava potaknuti svoje poljoprivredne proizvođače na još bolji i kvalitetniji rad. Sufinancirali smo sadni materijal, premije osiguranja, edukaciju za poljoprivrednike, također i kamate za poslovne kredite. Provodimo velike aktivnosti na području navodnjavanja, a osnovali smo i razvojnu agenciju AGRRA čija djelatnost je namijenjena upravo poticanju ruralnog razvoja“, istaknuo je tom prigodom župan Longin.

Podsjetio je i da Zadarska županija radi na uspostavi Plavo-zelenog centra koji bi trebao predstavljati poveznicu između javnog i gospodarskog sektora te znanstvenih institucija s ciljem povećanja konkurentnosti prehrambeno prerađivačkog sektora na nacionalnom i međunarodnim tržištima. Zahvaljujući nizu aktivnosti koje Županija provodi, vidljiv je značajan napredak na području poljoprivrede.

„Sve je veći broj novih vinograda i maslinika, sve je više domaćih proizvođača, a najviše je među njima uljara, vinara i sirara, čiji proizvodi osvajaju prestižna priznanja u zemlji i inozemstvu. Važno je istaknuti potrebu povezivanja domaćih proizvođača i turističkog sektora, a ono bi novu dimenziju trebala dobiti i činjenicom da Luka Gaženica postaje matična luka za kruzere. Kupujući domaće, jačamo vlastito gospodarstvo. I to onaj njegov najzdraviji dio – proizvodnju“, zaključio je Longin.

Tijekom održavanja manifestacije 'NAŠE DOMAĆE, SADA I UBUDUĆE' posjetitelji i izlagači su mogli u radionicama saznati više o aktualnim mjerama Programa ruralnog razvoja te apliciranju za iskorištavanje sredstava iz istog te novosti iz Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

 

Pročitano 3254 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
veljače 29, 2024

Javni poziv za financiranje uređenja i opremanja dječjih igrališta iz Proračuna Zadarske županije za 2024. godinu

Sukladno ciljevima Plana razvoja Zadarske županije 2021.-2027., a radi poboljšanja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA