Župan Stipe Zrilić u posjeti Strukovnoj školi Vice Vlatković Zadar

Posted On Četvrtak, 11 svibnja 2017 11:07

U Strukovnoj školi Vice Vlatkovića danas, u srijedu 3. svibnja 2017. godine, a na poziv ravnatelja Tihomir Tomčića, župan Stipe Zrilić u pratnji pročelnika za društvene djelatnosti Ivana Šimunića je sudjelovao na prezentaciji nekoliko novih, iznimnih projekata Strukovne škole Vice Vlatković, Zadar.
    Predstavljen je projekt sustava pametnih instalacija. Ovo je sustav koji se kontrolira mobilnom aplikacijom. Dakle, ukoliko imate ovakav sustav instaliran u kući i povezan s mobilnom aplikacijom vi svojim mobitelom možete kontrolirati grijanje, hlađenje, električne naprave, podizati i spuštati rolete te sve ostalo što je spojeno na električnu energiju, odnosno što je u tom sustavu, pojasnili su nam pri prezentaciji Ante Ivanac, profesor uključen u ovaj projekt. Paljenje, gašenje rasvjete, grijanje, ventilacija, dizanje roleta, sve ovo utječe na energetsku učinkovitost doma i instaliranje ovakvog sustava u kuću značajno povećava uštedu energije u kućanstvu. Bit pametne kuće ili ureda jest da mi, nakon što smo izašli iz kuće ili ureda pogledom na mobitel možemo provjeriti jesmo li sve pogasili i ako nismo, pritiskom na jednu tipku to ugasimo. Dodali su kako postoji mogućnost i ugradnje video nadzora koji se isto može pratiti putem mobitela, a što njihovi učenici također mogu naučiti. Model su napravili profesori u suradnji s učenicima raznih smjerova, tako su se uključili stolari, soboslikari, elektroinstalateri, elektromehaničari, te tehničari za računalstvo.
    Sustav je napravljen s namjerom da djeca imaju priliku naučiti kako postaviti instalacije, odnosno kako pripremiti instalaciju i uskladiti ih te prilagoditi mobilnoj aplikaciji. Želimo naglasiti kako kontinuirano uvodimo nove tehnologije kako bi učenici bili spremni i konkurentni na tržištu rada, naglasio je Tihomir Tomčić, ravnatelj škole. Istaknuo je kako su se u Hrvatskoj počele raditi pametne kuće te je potreba za takvim znanjem sve veća, a ovakvim projektima škola priprema kadar koji će moći raditi na takvim kućama.
Zatim predstavljen je rad učenika smjera mehaničara, koji je pravi primjer kako izgleda praktična nastava. Bez previše krede i ploče, ali s puno prakse pokazali su kako izgledaju njihovi maturalni radovi. Ovo vozilo veoma brzo, ali i jedinstveno, a radi se o karting vozilu koji su učenici sami izradili. U ovom se slučaju radi o učenicima trećeg razreda u zanimanju automehatroničar koji karting vozila izrađuju također, u okviru praktične nastave, ali nerijetko i svoje slobodno vrijeme provode u radionici. Pokreće ga elektromotor jačine 3 W, ne proizvodi buku, idealan je za staze pored škole i zatvorene prostore.
    - Učenici su sami predložili i krenuli u realizaciju ovog projekta. Nabava dijelova nas malo usporava, ali sve ide svojim tijekom. Najprije smo nabavili dva karting vozila kao ogledne primjerke po kojima učenici rade, a u planu je izrada dva vozila. Jedan bi bio na benzinski, a drugi na električni pogon. Učenici će vozila u cijelosti izraditi samostalno i to počevši od zavarivanja i izrade konstrukcije do ugradnje svih ostalih dijelova pa i pogonskih - pojasnio je njihov mentor i profesor Ante Ivanac.
    Nadalje tehničari za računarstvo su u svojoj školskoj radionici izradili niz projekata sa kojima su sudjelovali u državnim i ostalim natjecanjima znanja, a „pametnu bravu“ danas je provjerio i župan Stipe Zrilić. Izradili su je Valentino Vukelić, Mihovil Baričević i Toni Denona. Brava skenira otisak prsta i tako se otvara. Mehanizam su sastavljali ''od nule'', modificirali motor, obavili programerski dio posla. Svaki otisak prsta povezan je s imenom osobe koja ga je proizvela, njih može biti do 150 registriranih, zatim vrata se otvaraju, a sustav koji se napaja baterijama prepoznaje i pozdravlja imenom osobu koja ih otvara.
    Na ulazu u školu dočekao nas je prizor meduze u pokretu u hologramskom prikazu. Postolje ima punu HD razlučivost, ugrađene zvučnike, a njega su izradili Mate Burazer i Frane Krmpotić, maturanti, pod mentorstvom Pave Štimca.
    Župan Sipe Zrilić je zahvalio ravnatelju Tomčiću na pozivu i prezentaciji ovih zanimljivih projekata Strukovne škole Vice Vlatković te zaželio puno uspjeha i novih inovativnih projekata koji potiču kreaciju uz korištenje novih modernih tehnologija u provedbi praktične nastave strukovnog obrazovanja mladih.

Pročitano 383 puta
studenoga 16, 2017

Župan Longin na konferenciji o požarima: Sigurnost je preduvjet razvoja turizma

Zadarski župan Božidar Longin sudjelovao je u srijedu, 15. studenog 2017. godine na…
studenoga 10, 2017

Najava 4. sjednica Kolegija župana Zadarske županije

4. sjednica Kolegija župana Zadarske županije održat će se dana 13. studenoga…
studenoga 09, 2017

Veleposlanik Indije Kumar posjetio Zadarsku županiju

Župan Božidar Longin sa suradnicima primio je u četvrtak 09. studenoga 2017. godine u…
studenoga 07, 2017

Domovinski rat na području Grada Zadra i Zadarske županije

Predstavnici 43 udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata iz cijele…
listopada 31, 2017

Obilježavanje blagdana Svih svetih i Dušnog dana

U povodu obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana u utorak, 31. listopada 2017.…