Poznati matematičar Toni Milun isprobao aplikaciju Otvoreni proračun i objasnio je građanima

Posted On Utorak, 02 svibnja 2017 12:50


Odgovore na pitanja zašto je transparentnost važna, kako pretraživati i koristiti aplikaciju Otvoreni proračun, kakvo je europsko iskustvo po pitanju otvorenosti podataka, kako aktivirati građane u području javnog djelovanja, ali i na mnoga druga dali su sudionici današnje panel konferencije „Otvoreno o Otvorenom proračunu“. Sudionici su osim Gorana Pauka, predsjednika Hrvatske zajednice županije i šibensko-kninskog župana, bili i Matija Posavec, međimurski župan, Manica Hauptman, ekonomska savjetnica Predstavništva Europske komisije u RH, matematičar Toni Milun, Anamarija Musa, povjerenica za informiranje, Davorka Budimir, predsjednica Transparency Internationala Hrvatska te predstavnik tvrtke Coin, Dejan Gambin.
 
Cilj konferencije bio je upoznati sve građane s projektom Otvoreni proračun kojeg je prošle godine pokrenula Hrvatska zajednica županija kako bi se transparentnost županijskih proračunskih podataka podigla na višu razinu.
 
Goran Pauk objasnio je kako je došlo do realizacije ovog projekta: „Organizacije koje se ne mijenjaju i ne razvijaju, stagniraju i ne mogu se nositi s izazovima modernog doba. Ovo je definitivno korak dalje u transparentnosti i otvorenosti proračunskih podataka. Iako smo još na početku, ovim projektom želimo uključiti sve građane u oblikovanje županijskih proračuna. Oni moraju postati sudionici u kreiranju proračuna. Želimo postići da sve funkcionira na transparentan način koji će doprinijeti još većoj uključenosti.“.
 
Matematičar Toni Milun na svoj prepoznatljiv način, matematičkim primjerima objasnio je zašto je važno da proračunski podaci budu dostupni svima i u svakom trenutku. U svom je izlaganju prezentirao i ulaganje Šibensko-kninske županije u opremu za nadzor i detekciju požara u iznosu od 1,4 milijuna kuna i matematičkim izračunom došao do podatka kako se dugoročno radi o uštedi od nekoliko desetaka milijuna kuna. Uz to, objasnio je zašto i kako Virovitičko-podravska županija ulaže u kredite liječnika, koji su upravo zbog tog poticaja odlučili ostati u županiji.
 
„Kako ovo ne bi bili samo suhoparni podaci i brojevi, odlučio sam dodatno istražiti podatke iz aplikacije i došao do spoznaje kako je ulaganjem u opremu za nadzor požara u Šibensko-kninskoj županiji, u jednom slučaju kada je izbio požar, došlo do znatno brže reakcije i sprečavanja daljnje štete. Troškovi koje uzrokuju požari penju se i do 100 milijuna kuna godišnje samo na određenom području, stoga ovo ulaganje dugoročno predstavlja enormnu uštedu. Primjera ima još, a aplikacija omogućuje jako dobar pregled podataka“ – izjavio je Milun.
 
Manica Hauptman dodala je: „Europska komisija prati proračune na nacionalnoj razini, ali ova aplikacija važna je iz nekoliko razloga. Prvenstveno, radi se na podizanju odgovornosti, integriteta i uključenosti građana, što doprinosi povjerenju i kvaliteti informacija. Nadamo se kako će i lokalne jedinice samouprave pratiti ovaj dobar primjer“.
 
Povjerenica za informiranje, Anamarija Musa dodala je: „Trećina informacija koje građane najviše zanima tiče se trošenja javnog novca, stoga znamo kako je njihov interes za ovakav projekt zaista velik. Podržavamo aplikaciju Otvoreni proračun i nadamo se da će se dodatno razvijati u smjeru participativnog budžetiranja.“
 
Davorka Budimir, ravnateljica Transparency International Hrvatska izjavila je: „Poštenje je još jedan kriterij koji moramo uzeti u obzir kada govorimo o transparentnosti i Otvorenom proračunu. Ovim projektom uvelike se može smanjiti mogućnost korupcije stoga ne samo da ga podržavamo, već potičemo da ga slijede ostale razine vlasti.“.
 
Proračunski podaci županija na jasan način prikazuju gdje ide njihov novac što je na slikovit način opisao predsjednik Pauk: „Mi u Zajednici volimo reći da je možda sama zaduženja i obaveze županija najbolje pojasniti rečenicom da se vozite županijskim cestama, dijete odlazi u školu kojoj je županija osnivač, dolazite se liječiti u županijski dom zdravlja ili kao poduzetnik prijavljujete projekte u EU programima upravo županijskih razvojnih agencija. Sada građani mogu pratiti i kako se točno sve to financira.“
 
Da podsjetimo, projekt Otvoreni proračun u kojeg su uključene sve hrvatske županije i Grad Zagreb ima za cilj na unificiran način predstaviti vizualizaciju svih županijskih proračuna po svim klasifikacijama. Također, ovo je prvi puta da jedna razina samoupravne vlasti u potpunosti jednako omogućuje građanima uvid u svoje kompletno financijsko poslovanje i to u stvarnom vremenu.

Pročitano 428 puta
prosinca 14, 2017

Ministar Marić u Zadarskoj županiji: Potpisana četiri ugovora

Ministar državne imovine Goran Marić danas je boravio u Zadarskoj županiji gdje je…
prosinca 14, 2017

Posjet predstavnica češko-slovačke udruge Oko Jadrana i saborskog zastupnika Vladimira Bileka

Zamjenik župana Šime Mršić i pročelnik Bernard Maruna, primili su u Domu županije, u…
prosinca 13, 2017

Župan posjetio djecu na Odjelu pedijatrije

U povodu blagdana sv. Lucije, župan Božidar Longin posjetio je u srijedu, 13. prosinca…
prosinca 07, 2017

Okrugli stol „ Problematika novih psihoaktivnih tvari“.

U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, u srijedu, 6. prosinca održan je…
prosinca 06, 2017

NAJAVA 4. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

4. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 12. prosinca…