Najveći EU projekt u županiji: 400 milijuna kuna za odvodnju i vodovod od Nina do Vira

Posted On Četvrtak, 04 siječnja 2018 09:03

U Ninu su potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava i sufinanciranju projekta "Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi".
Projekt kojim će se izgraditi mreža odvodnje i obnoviti vodovodna mreža u Gradu Ninu i općinama Privlaka, Vir i Vrsi ukupno je vrijedan 397,2 milijuna kuna, a sufinancira se s 224,9 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava, što iznosi 70,8 % ukupno prihvatljivih troškova. Nešto više od 20 posto vrijednosti projekta financirat će Hrvatske vode, dok će preostali iznos, 7,7 %, platiti jedinice lokalne samouprave u kojima se projekt provodi. Ovo je trenutno najveći infrastrukturni projekt u Zadarskoj županiji koji će se financirati europskim sredstvima.
Ugovore su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnik Grada Nina Emil Ćurko, načelnik Općine Privlaka Gašpar Begonja, načelnik Općine Vrsi Luka Perinić te Hrvoje Bašić, direktor Vodovoda Vir d.o.o. koji je nositelj projekta.
Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić najavio je kako će se kroz projekt izgraditi preko 102 kilometra kanalizacijske mreže i 34 crpne stanice, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, sanirati vodovodna mreža u duljini 31,8 km te nabaviti oprema za održavanje sustava odvodnje otpadnih voda.
"Aglomeracija Nin-Privlaka-Vrsi jedna je od većih aglomeracija u Hrvatskoj. Ovaj projekt predstavlja veliki iskorak, njime će se povećati priključenost na javni sustav odvodnje otpadnih voda na 83%. Time povećavamo kvalitetu života stanovnika ovoga kraja, kao i turista koji posjećuju ovo područje. Također, povećavamo i razinu zaštite okoliša" – kazao je ministar Ćorić.
Gradonačelnik Grada Nina Emil Ćurko, izrazivši zadovoljstvo potpisanim ugovorima, zahvalio je Vladi RH, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Hrvatskim vodama, Zadarskoj županiji i projektnom timu.
"Ovo je za nas projekt stoljeća. Bez izgradnje ovog sustava odvodnje nema daljnjeg razvoja ovog kraja. Našem stanovništvu donosi boljitak u budućem životu i razvoju. Procjene su da će realizacija projekta trajati oko tri godine, a radove ćemo pažljivo planirati kako ne bi negativno utjecali na turizam, prvenstveno po pitanju prometa" – rekao je gradonačelnik Ćurko.
Župan Zadarske županije Božidar Longin je govoreći o važnosti projekta posebno naglasio kako je budućnost ovog dijela županije turizam, koji se ne može razvijati bez kvalitetne infrastrukture.
''Ovim projektom Nin, Privlaka, Vrsi i Vir dobiti će napokon kvalitetno i moderno rješenje kada su u pitanju vodovod i kanalizacija dostojno izazovima i zahtjevima 21. stoljeća. Ovo je još jedan konkretni pokazatelj sustavne skrbi lokalne samouprave i Vlade RH za naše područje, te ujedno označava i potpuno nov pristup cjelokupnom razvoju i poboljšanju uvjeta življenja stanovnika tog područja'' – poručio je Longin.

Izgradnjom vodovodne i kanalizacijske mreže više od 6,5 tisuća objekata dobit će mogućnost spajanja na odvodnju. Poboljšanje vodno komunalne strukture obuhvaća 11 naselja (Grbe, Nin, Ninski Stanovi, Žerava, Poljica-Brig, Zaton, Privlaka, Sabunike, Vrsi, Mulo i Zukve), a paralelno s njim radit će se virska vodovodna i kanalizacijska mreža koja će imati svoje pročiščivače  i vlastiti podmorski ispust.

Pročitano 146 puta
siječnja 19, 2018

25. obljetnica VRO Maslenica: Otvorena izložba učeničkih radova

U Kazalištu lutaka Zadar otvorena je izložba odabranih učeničkih radova na temu VRO…
siječnja 19, 2018

Predsjednik HKD Napredak posjetio Zadarsku županiju

Povodom predstavljanje svoje knjige u Zadru te održavanja izborne Skupštine zadarske…
siječnja 18, 2018

Predstavljen projekt „Partnerstvo za zdravlje“ HLK

Zamjenik župana Šime Mršić i pročelnik upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb,…
siječnja 18, 2018

Posebna regulacija prometa za vrijeme trajanja programa 25. obljetnice VRO Maslenica

U sklopu obilježavanja 25. Obljetnice VRO Maslenica u Zadru se organizira niz svečanosti,…
siječnja 17, 2018

Prvi trening za prenošenje znanja i vještina u sklopu projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas – ForBioEnergy

Zadarska županija je u suradnji s Parkom prirode Velebit, 12. siječnja 2018. godine, u…