Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Veleposlanik Australije u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji

Posted On Petak, 27 listopada 2023 09:40

Župan Božidar Longin sa suradnicima primio je u Domu županije u nastupni posjet veleposlanika Australije Nj. E. Richarda Masona Rodgersa. Veleposlanik Rogers nakon službi u zemljama jugoistočne Azije, preuzeo je u veljači 2023. svoje veleposlaničko mjesto u Hrvatskoj. Ovo mu je prvi službeni posjet Zadarskoj županiji te je tijekom boravka, uz ostalo, sudjelovao na otvorenju 25. Biograd Boat Showa.

Župan Longin istaknuo je da je Republika Hrvatska s Australijom izgradila čvrste, prijateljske odnose te da dvije zemlje dodatno povezuje i brojna hrvatska zajednica u Australiji, koja danas broji oko 250 tisuća pripadnika. Dodao je i kako su Hrvati u Australiji postali važan stup gospodarskog, političkog, sportskog i kulturnog života u toj državi.

Veleposlaniku Rodgersu župan je predstavio gospodarske, turističke, zemljopisne i prometne potencijale našeg područja te neke od najvažnijih projekata koji se trenutno provode u Zadarskoj županiji. Istaknuo kako smo vodeća županija po proizvodnji obnovljivih izvora energije te u ribarstvu i marikulturi, za što su uvelike zaslužni i povratnici iz Australije koji su prvi pokrenuli uzgoj tuna na Jadranu.

Veleposlanik Rodgers izrazio je zadovoljstvo ljepotom i potencijalima Zadarske županije te se osvrnuo na najave sve brojnijeg dolaska australskih turista u Hrvatsku, posebnice nakon pandemije koronavirusa. Pozdravio je razvijene i izuzetno prijateljske odnose dviju zemalja, koje  je, kako je istaknuo, moguće dalje produbiti nastavkom suradnje na svim razinama odnosno konkretnim aktivnostima.

Daljnju suradnju s Zadarskom županijom vidi u razvijanju suradnje na području gospodarstva, sporta i kulture, filmske produkcije te na projektima obnovljivih izvora energije. Australija je, istaknuo je veleposlanik Rodgers, postigla značajne pomake u razvoju i korištenju vodikove tehnologije koja osim smanjenja emisija stakleničkih plinova, ima i druge prednosti korištenja.

Kao dobar primjer gospodarske suradnje naveo je tvrtku Ilirija iz Biograda čiji su većinski vlasnici hrvatski iseljenici iz Australije, a najavio je i interes renomiranog australskog brenda Harvey Norman za otvaranjem svojeg prodajnog centra u Zadru.

Pročitano 1117 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA