Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Župan Longin primio obitelji ukrajinskih branitelja koji borave u Zadarskoj županiji

Posted On Petak, 04 kolovoza 2023 18:40

Zadarska županija je drugu godinu zaredom u suradnji s Veleposlanstvom Ukrajine u Zagrebu organizirala desetodnevni smještaj djece i članova obitelji ukrajinskih branitelja koji će u Zadru boraviti do 10. kolovoza.

U okviru smještaja u Srednjoškolskom đačkom domu osigurana im je i prehrana, a pripremljen je i sadržajni program boravka prilagođen uzrastu ukrajinske djece. Naši će gosti iz Ukrajine tijekom boravka, uz atraktivne lokacije u Zadru, posjetiti i kraljevske gradove Biograd i Nin, Park prirode Vransko jezero, Kožino te Preko.

Goste iz Ukrajine u Domu županije primio je župan Božidar Longin sa suradnicima zaželivši im ugodan boravak u Zadarskoj županiji.

„Već drugu godinu zaredom ugošćujemo obitelji ukrajinskih branitelja i želim vam da se dobro provedete, malo zaboravite na ratne strahote i upoznate ljepote naše županije. Zadarska županija od počeka rata sudjeluje u humanitarnoj pomoći za Ukrajinu, kako u vlastitoj organizaciji tako i u zajedničkom i koordiniranom djelovanju Vlade RH. U mislima i molitvi smo s našim ukrajinskim prijateljima te najiskrenije želimo da se mir i stabilnost što prije vrati u Ukrajinu“, istaknuo je župan Longin podsjetivši da je Zadarska županija prijatelj ukrajinske Khersonske oblasti s kojom ima razvijenu međunarodnu regionalnu suradnju.

„Naše prijateljstvo se zasniva ne samo na zajedničkom podrijetlu, nego i na nevjerojatnoj sličnosti povijesnih sudbina ukrajinskog i hrvatskog naroda. Vaš boravak na današnji dan donosi i malo simbolike. Naime, Hrvatska će sutra proslaviti Dan pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te obilježiti 28. godišnjicu vojno-redarstvene operacije Oluja kojom smo oslobodili našu državu u Domovinskom ratu. Borili smo se i izborili za neovisnost te iskreno vjerujem da će i vaša država dočekati slobodu i mir“, poručio je župan.

Mladim Ukrajincima uručeni su i simbolični pokloni, među kojima i Hrvatsko-ukrajinski rječnik za djecu koji su izradili Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i EUROPE DIRECT Zadar u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u RH i Veleposlanstvom Ukrajine. Cilj rječnika je olakšati sporazumijevanje i boravak u Hrvatskoj izbjeglicama iz Ukrajine. Rječnik sadrži osnovne pojmove za djecu školske dobi prikazane u slikovnom obliku, te na napisane na hrvatskom jeziku latiničnim pismom i ukrajinskom jeziku ćiriličnim pismom. Na 44 stranice Rječnika prevedeno je preko 130 osnovnih pojmova, te brojevi do 100 i usporedba abeceda, tj. hrvatske latinice i ukrajinske ćirilice. Rječnik je besplatan, a elektroničko izdanje dostupno je online.

Zahvaljujemo na suradnji svima koji su sudjelovali u pripremi i realizaciji ovog desetodnevnog programa boravka ukrajinskih obitelji: Upravi i djelatnicima Srednjoškolskog đačkog doma Zadar, Agenciji za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Športskom centru Višnjik i trenerici Maji, Muzeju antičkog stakla i kustosici Petri, Narodnom muzeju Zadar i kustosici Patriciji, Konjičkom klubu Wild Spirit, Turističkim zajednicama Grada Nina i Općine Preko, Turističkoj zajednici Zadarske županije, Upravi i stručnoj službi Parka prirode Vransko jezero, Bure Commerceu i Fun Parku Biograd, Jadroliniji, prevoditeljicama Olgi i Gloriji te autoprijevozniku Tomislavu Čulini – Bilom.

Pročitano 847 puta

Zadnje objave

srpnja 08, 2024

Nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji za 2024. godinu

Iznimno nam je drago što putem Javnog poziva za dodjelu nagrada za najbolje iznajmljivače…
srpnja 05, 2024

Započeo projekt „Central - BIC“

Kick-off sastanakom započeo je projekt Central - BIC_ Central Europe Biodiversity…
lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA