Adresa:
Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar
Telefon:
023/350-350 (Centrala)
Službena email adresa:
Adresa:
Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar
Telefon:
023/350-350 (Centrala)
Službena email adresa:
10. 05. 2024. Novosti
U talijanskom gradu Ravenni 20. svibnja 2022. godine održao se početni sastanak- Kick off projekta TECHERA „Nova tehnološka era u Jadranskom moru – dijeljenje velikih podataka i analitika za kružno morsko gospodarstvo“.
Projekt TECHERA sufinanciran je od strane Interreg programa suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020., u sklopu Klastera 1 "Povezivanje s mora: rješenje temeljeno na podacima u gospodarstvu mora" i rezultat je kapitalizacije 6 projekata ADRIREEF, FAIRSEA, ITACA, SUSHIDROP, PRIZEFISH i BLUE KEP koji su testirali inovativne prakse i pristupe.
Dana 20. svibnja 2022. godine održao se kick-off sastanak u Ravenni koji je organizirao vodeći partner Sveučilište u Bologni – Alma Mater Studiorum, u prostorijama Palazzo Rasponi Dalle Teste. Tema sastanka bila je predstavljanje projekta TECHERA i upoznavanje partnera. Na sastanku su bili prisutni svi projektni partneri, te su predstavljene i definirane obveze svakog pojedinačnog partnera s obzirom na radne pakete projekta. U sklopu predstavljanja projekta, definiran je plan rada, kalendar aktivnosti te buduća projektna događanja.
Uz vodećeg partnera Sveučilište u Bologni – Alma Mater Studiorum, ostali partneri su: ASSAM - Agencija za usluge poljoprivredno-prehrambenog sektora (Ancona), Jadransko-Jonska euroregija (Pula), Općina Ravenna, Nacionalni institut za oceanografiju i eksperimentalnu geofiziku (Trieste), Agencija za inovacije u primarnom sektoru – Veneto Agricoltura (Padova), Zadarska županija (Zadar), Ministarstvo poljoprivrede (Zagreb).
Opći cilj projekta je poticati održivi plavi rast stvaranjem zajedničke baze podataka, promicanjem specijalizacije poduzeća čije poslovanje uključuje održivu proizvodnju ribljih proizvoda te privlačenjem interesa i zapošljavanje mladih ljudi u plavoj ekonomiji. Uz navedeno, projekt podržava znanstveni pristup utemeljen na podacima koji doprinosi valorizaciji morskih proizvoda. Specifični ciljevi projekta su: razvoj i poticanje istraživanja, povećanje inovativnih kapaciteta, primjena naprednih tehnologija te razvoj specijaliziranih vještina, prijenos tehnoloških rješenja i poticanje poduzetništva.
Više informacija o projektu može se pronaći na: https://www.italy-croatia.eu/web/techera.
Sinergiju gastronomije i enologije zadarskog kraja upoznajte na stranicama Agroturizma Zadar! Na web stranici www.agroturizam-zadar.hr možete pronaći informacije o mogućnostima posjete različitim agroturističkim gospodarstvima u Zadarskoj županiji i konzumacije/kupnje njihovih proizvoda. Stranica pruža mogućnost oglašavanja i rezervacije degustacija, obilazaka i različitih tura na imanjima koji nude autentične proizvode poljoprivrednika Zadarske županije.
Jedinstven sustav koji omogućuje zaštitu naziva tradicionalnih proizvoda čija kvaliteta i posebne značajke nastaju pod utjecajem ljudskih ili prirodnih čimbenika specifičnih za određeno zemljopisno područje ili su pak proizvedeni prema tradicionalnim recepturama ili metodama proizvodnje. Takvi proizvodi označeni su znakom za zaštićenu oznaku izvornosti, zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijalitet. Upravo taj znak na ambalaži proizvoda, neposredno uz naziv, potrošaču jamči kupnju autentičnog i kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla.
ZOI Paška janjetina
podnositelj zahtjeva: Udruga uzgajivača paške ovce „Rogujica“ Pag
specifikacija proizvoda:
https://poljoprivreda.gov.hr/UserDocsImages/arhiva/datastore/filestore/91/Specifikacija_Paska_janjetina0001.pdf
mjesta prodaje/mjesta degustacije proizvoda
ZOI Paška sol
podnositelj zahtjeva: Solana Pag d.d.
specifikacija proizvoda:
https://poljoprivreda.gov.hr/UserDocsImages/arhiva/datastore/filestore/82/Izmijenjena-Specifikacija-proizvoda-Paska-sol.pdf
mjesta prodaje/mjesta degustacije proizvoda
ZOI Paški sir
podnositelj zahtjeva: Udruga proizvođača Paškog sira otoka Paga
specifikacija proizvoda:
https://poljoprivreda.gov.hr/UserDocsImages/arhiva/datastore/filestore/139/Specifikacija-Paski-sir.pdf
mjesta prodaje/mjesta degustacije proizvoda
ZOI Dalmatinska janjetina
podnositelj zahtjeva: Udruga uzgajivača ovaca i koza Dalmacije
specifikacija proizvoda:
https://poljoprivreda.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/hrana/zoi-zozp-zts/dokumenti-zoi-zozp-zts/Specifikacija%20DJ%20-%20izmijenjena_02.2022_%C4%8Distopis.pdf
ZOI Novigradska dagnja
u procesu registracije, podnositelj zahtjeva: Udruga uzgajivača školjaka „Novigradska dagnja“
specifikacija proizvoda:
https://poljoprivreda.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/hrana/proizvodi_u_postupku_zastite-zoi-zozp-zts/Specifikacija_Novigradska_dagnja052022.pdf
mjesta prodaje/mjesta degustacije proizvoda
ZOI Dalmatinski med
u procesu registracije, podnositelj zahtjeva: Udruga pčelara Dalmacije
ZOZP Lički krumpir
podnositelj zahtjeva za zaštitu: Udruga potrošača
Ličkog krumpira
specifikacija proizvoda:
mjesta prodaje/mjesta degustacije proizvoda
ZOZP Lički škripavac
podnositelj zahtjeva: Udruga malih sirara Ličko-senjske županije
specifikacija proizvoda:
https://poljoprivreda.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/hrana/zoi-zozp-zts/dokumenti-zoi-zozp-zts/Izmijenjena_Specifikacija_Licki_skripavac.pdf
prodajna mjesta/mjesta degustacije proizvoda:
ZOZP Dalmatinski pršut
podnositelj zahtjeva za zaštitu: Udruga dalmatinski pršut
specifikacija proizvoda:
https://poljoprivreda.gov.hr/UserDocsImages/arhiva/datastore/filestore/103/izmijenjena_Specifikacija_Dalmatinski_prsut.pdf
prodajna mjesta/mjesta degustacije proizvoda:ZOZP Dalmatinska panceta
podnositelj zahtjeva: Udruga dalmatinski pršut
specifikacija proizvoda:
ZOZP Dalmatinska pečenica
podnositelj zahtjeva: Udruga proizvođača drniškog pršuta
specifikacija proizvoda:
https://poljoprivreda.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/hrana/proizvodi_u_postupku_zastite-zoi-zozp-zts/Izmijenjena%20Specifikacija%20proizvoda%20Dalmatinska%20pe%C4%8Denica.pdf
ZOZP Lička janjetina
podnositelj zahtjeva: Udruga uzgajivača ovaca „Lika“
specifikacija proizvoda:
https://poljoprivreda.gov.hr/UserDocsImages/arhiva/datastore/filestore/110/IZMJENJENA_SPECIFIKACIJA_LICKA_JANJETINA_18072017.pdf
Na web stranici agroprognoza.eu možete pronaći aktualne podatke sa deset mjernih postaja u Zadarskoj županiji (temperatura, vlažnost, oborine, temperatura tla i vlažnost lista) kao i preporuke stručnjaka o pravilnoj i kontroliranoj upotrebi pesticida.
Ova vrlo korisna aktivnost pomaže poljoprivrednicima da zaštite svoju proizvodnju, povećaju prinose, ali i smanje nepotrebno korištenje zaštitnih sredstava te time daju svoj doprinos zaštiti okoliša.