Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Školski natječaj 25 godina vojno-redarstvene operacije Maslenica 1993. – 2018.

Posted On Utorak, 10 listopada 2017 12:47

U školama na području Zadarske županije u tijeku je provedba natječaja 25 godina vojno-redarstvene operacije Maslenica 1993. – 2018. Natječaj je otvoren do 30. studenoga 2017. godine kada škole prijavljuju radove Kulturnom vijeću Zadarske županije. Krajem prosinca znat će se imena nagrađenih učenika, odnosno najboljih radova, a tijekom obilježavanja VRO Maslenica u siječnju organizirat će se izložba na kojoj će najuspješnijima biti dodijeljena priznanja i prigodni darovi. Za nagrađene učenike i njihove mentore će tijekom Županijskih dana 2018. biti organiziran jednodnevni izlet .

Kao što je poznato, 22. siječnja 2018. godine obilježava se 25 godina od vojno-redarstvene operacije Maslenica, jedne od najuspješnijih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i postrojbi specijalne policije MUP-a Republike Hrvatske, koja je okrenula dotadašnji tijek Domovinskog rata, a njenom izvedbom ponovno su spojeni odsječeni dijelovi srednje i sjeverne Hrvatske sa ostatkom Domovine.

Operacija Maslenica ostat će trajno zabilježena u hrvatskoj povjesnici po jasno upućenoj poruci velikosrpskom okupatorskom neprijatelju kakav ga završetak očekuje na tada okupiranim područjima Republike Hrvatske. Značenje ove operacije očitovalo se i prema međunarodnoj zajednici koja je dotad izražavala duboku sumnju i nevjericu u osposobljenost i snagu hrvatskih oružanih snaga. Tu sumnju ne samo da smo demantirali, već smo cijelu međunarodnu javnost uvjerili u potpunu spremnost hrvatskog čovjeka i njegovih oružanih snaga da i u gotovo nemogućim uvjetima obrani tisućljetni san naših predaka za ostvarenjem potpuno slobodne i samostalne hrvatske države.

Na svečanoj sjednici Skupštine Općine Zadar, održanoj 30. siječnja 1993. godine, dr. Franjo Tuđman je rekao: „Dali smo i protivnicima i svijetu do znanja da nismo spremni trpjeti okupaciju našeg područja u nedogled. Bili su vam u predgrađu Zadra. Počinili su takva barbarska zlodjela nad kojima se čovjek zgražao na vijesti, ali kad to vidi na licu mjesta onda ostaje zaprepašten kako se to usred Europe u civilizaciji koja na ovom tlu traje već više od dvije tisuće godina, kako su se ti barbari, ti krvnici, ti zločinci usudili da to čine. Vi ste Zadrani u konačnom državnom ustroju demokratske vlasti Hrvatske dobili jednu posebnu zadaću: Zadarsko-kninska županija. Opterećenje DA, ali i zadaća. I Knin je bio nekada sjedište kralja Zvonimira i bit će hrvatski grad ponovno.“

Suočeni s posljedicama globalizacije i trendovima u društvu kojima je novac u prvom planu kao da zaboravljamo na nacionalni ponos i državu. Stoga ne treba zanemariti značaja i važnosti vlastite države, osobito za tako malen narod kao što je hrvatski. Zato je potrebno s ciljem očuvanja dugo iščekivane države razvijati nacionalne osjećaje i svijest što se ne dobiva rođenjem, već odgojem i slobodno se, svojevoljno prihvaća. Također, ne smiju se zaboraviti hrvatski branitelji i njihovo sudjelovanje u Domovinskom ratu, žrtva i doprinos onome u čemu danas uživamo.

Razlog je to pokretanja školskog natječaja povodom obilježavanja 25. godine vojno-redarstvene operacije Maslenica kako bi sudjelovanjem u natječaju učenici osnovnih i srednjih škola spoznali te iskreno i s punim srcem njegovali domoljublje i povijesne stečevine svojih pradjedova. Jer bez ljubavi prema vlastitom narodu i Domovini, bez poštivanja svojih velikana, tradicije, jezika, kulture i baštine te poznavanja vlastite povijesti nijedan narod nema budućnosti.

Uz niz događanja predviđenih uz obilježavanje 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica 1993. – 2018., provedbom školskog natječaja želimo uključiti sve osnovne i srednje škole na području Zadarske županije. Natječaj se provodi u likovnom i literarnom izričaju, i to na školskoj i županijskoj razini. Teme u Natječaju mogu biti iz područja književnosti, povijesti, zemljopisa te kulture i umjetnosti, ovisno o dobi i drugim posebnostima samih učenika i škola, a sve vezano uz promicanje nacionalnih osjećaja i ljubavi prema Domovini.

Pročitano 2580 puta

Zadnje objave

listopada 16, 2021

NAJAVA 3. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

3. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 22. listopada…
Zajednička fotografija u Domu Zadarske županije
listopada 13, 2021

Primanje u Domu županije za srebrne jediličarke i atletičara Gašpara

Župan Božidar Longin u Domu Zadarske županije primio je jedriličarke Eniju Ninčević i…
Državni tajnik Šime Erlić je uručio s pet ugovora za sufinanciranje EU projekata u vrijednosti od oko 25 milijuna kuna
listopada 08, 2021

Državni tajnik Šime Erlić uručio pet ugovora vrijednih 25 milijuna kuna

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas…
listopada 06, 2021

„Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji u 2021. godini

Projekt „Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji predstavlja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA