Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zbrinjavanje komunalnog otpada je civilizacijski doseg, treba kontinuirano raditi na edukaciji građana

Posted On Četvrtak, 16 studenoga 2023 16:12

Konferencija o održivom gospodarenju otpadom u Zadarskoj županiji održana je danas u Kneževoj palači u organizaciji Slobodne Dalmacije i portala Zadarski.hr. Zaokruženi sustav održivog gospodarenja otpadom je neizbježna priča u kojoj je cilj do 2030. godine u Hrvatskoj reciklirati šezdeset posto komunalnog otpada, što su neke države Europske unije poput Njemačke, Austrije, Slovenije i Bugarske, već postigle.
Na panelu na kojem su sudjelovali eurozastupnica Sunčana Glavak, direktor Čistoće Zadar John Ivan Krstičević, direktor društva Eko d.o.o. Dino Perović, načelnica sektora za EU fondove u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Feketić, pročelnik za komunalnu djelatnost u Gradu Zadru Robertino Dujela i načelnik Općine Preko Jure Brižić istaknuto je da je zbrinjavanje komunalnog otpada civilizacijski doseg te će se o tome morati kontinuirano educirati građane kako bismo postigli sve postavljene ciljeve.  
„Mi smo u Zadarskoj županiji problematici zbrinjavanja otpada pristupili vrlo odgovorno i aktivno, svjesni da je gospodarenje otpadom istodobno i naša zakonska obveza, ali i potreba. Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima koji će uskoro početi s probnim radom jedan je od tri stupa cjelovitog sustava gospodarenja otpadom naše županije koji još uključuje izgradnju i organiziranje sustava za sakupljanje i recikliranje otpada te sanaciju i zatvaranje službenih odlagališta komunalnog otpada u županiji. Kad smo kod recikliranja, svakako treba istaknuti da je u proteklom razdoblju ostvaren određeni napredak u odvajanju otpada, no to nisu brojke koje nas mogu i trebaju zadovoljiti. Mi smo trenutno na brojkama od 20-ak posto, dok prosjek u razvijenim državama Europske unije ide i do 60-70 posto. Pred nama je dakle veliki posao, prvenstveno u edukaciji, jer odvajanje otpada jednostavno treba postati naš način života“, poručio je župan Božidar Longin u svojem obraćanju naglasivši da Zadarska županija teži održivom razvoju o čemu svjedoči i činjenica da smo vodeći u Hrvatskoj po korištenju obnovljivih izvora energije.

Pročitano 214 puta

Zadnje objave

studenoga 29, 2023

Program kreditiranja privatnih iznajmljivača na području Zadarske županije

Zadarska županija je prepoznala privatni smještaj u turizmu kao jedan od osnovnih…
studenoga 28, 2023

NAJAVA 15. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

15. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 5. prosinca…
studenoga 27, 2023

Primanje za Nevešćanina i Perića: Zadru uskoro domaćinstvo Europskog prvenstva u skokovima u vodu

Župan Božidar Longin sa suradnicima je u Domu Zadarske županije primio skakača u vodu…
studenoga 22, 2023

ODRŽAVANJE OBVEZNIH EDUKACIJA ZA POLJOPRIVREDNIKE U SKLOPU POLJOPRIVREDNOG SAJMA CROAGRO 2023. UZ BESPLATAN ULAZ NA SAJAM

U terminu od 30.11. do 03.12.2023. na Zagrebačkom velesajmu održat će se CROAGRO,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA