Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zbrinjavanje komunalnog otpada je civilizacijski doseg, treba kontinuirano raditi na edukaciji građana

Posted On Četvrtak, 16 studenoga 2023 16:12

Konferencija o održivom gospodarenju otpadom u Zadarskoj županiji održana je danas u Kneževoj palači u organizaciji Slobodne Dalmacije i portala Zadarski.hr. Zaokruženi sustav održivog gospodarenja otpadom je neizbježna priča u kojoj je cilj do 2030. godine u Hrvatskoj reciklirati šezdeset posto komunalnog otpada, što su neke države Europske unije poput Njemačke, Austrije, Slovenije i Bugarske, već postigle.
Na panelu na kojem su sudjelovali eurozastupnica Sunčana Glavak, direktor Čistoće Zadar John Ivan Krstičević, direktor društva Eko d.o.o. Dino Perović, načelnica sektora za EU fondove u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Feketić, pročelnik za komunalnu djelatnost u Gradu Zadru Robertino Dujela i načelnik Općine Preko Jure Brižić istaknuto je da je zbrinjavanje komunalnog otpada civilizacijski doseg te će se o tome morati kontinuirano educirati građane kako bismo postigli sve postavljene ciljeve.  
„Mi smo u Zadarskoj županiji problematici zbrinjavanja otpada pristupili vrlo odgovorno i aktivno, svjesni da je gospodarenje otpadom istodobno i naša zakonska obveza, ali i potreba. Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima koji će uskoro početi s probnim radom jedan je od tri stupa cjelovitog sustava gospodarenja otpadom naše županije koji još uključuje izgradnju i organiziranje sustava za sakupljanje i recikliranje otpada te sanaciju i zatvaranje službenih odlagališta komunalnog otpada u županiji. Kad smo kod recikliranja, svakako treba istaknuti da je u proteklom razdoblju ostvaren određeni napredak u odvajanju otpada, no to nisu brojke koje nas mogu i trebaju zadovoljiti. Mi smo trenutno na brojkama od 20-ak posto, dok prosjek u razvijenim državama Europske unije ide i do 60-70 posto. Pred nama je dakle veliki posao, prvenstveno u edukaciji, jer odvajanje otpada jednostavno treba postati naš način života“, poručio je župan Božidar Longin u svojem obraćanju naglasivši da Zadarska županija teži održivom razvoju o čemu svjedoči i činjenica da smo vodeći u Hrvatskoj po korištenju obnovljivih izvora energije.

Pročitano 439 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA