Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Zadru održana sjednica Otočkog vijeća: Spremna EU financijska omotnica za otoke vrijedna 150 milijuna eura

Posted On Petak, 03 studenoga 2023 15:46

U svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održana je sjednica Otočnog vijeća, kojoj je nazočio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i čak sedam ministara.  
Na početku sjednice okupljenim predstavnicima županija, gradova, općina te brojnih otočnih udruga i poduzetnika obratili su se premijer Plenković, ministar Šime Erlić, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić te župan Božidar Longin koji je istaknuo da Zadarska županija u svom sastavu ima 150 otoka i otočića i po tome je vodeća županija u Hrvatskoj.  
„Od naše 34 jedinice lokalne samouprave, njih 13 su otočne i obalno-otočne, a 10 ih se nalazi isključivo na otocima, na kojima živi oko 20 tisuća stanovnika. Sve ovo ukazuje na činjenicu da je skrb o otocima vrlo visoko na listi naših prioriteta i stoga ne čudi da smo prva županija koja je izradila Plan razvoja otoka 2021. - 2027., kao teritorijalnu strategiju u kojoj su definirana ključna područja ulaganja. Ono što je značajno istaknuti, jest da su pri izradi ovog dokumenta bili vrlo aktivno uključeni upravo otočani, i to predstavnici općina i gradova, oni koji najbolje poznaju i razumiju potrebe svojih građana“, poručio je župan podsjetivši da je i prije donošenja ovog važnog strateškog dokumenta koji je podloga za povlačenje sredstava u vrijednosti od 25,6 milijuna eura, Zadarska županija uz veliku pomoć resornih ministarstava, ostvarila nekoliko velikih i značajnih projekata upravo na otocima, poput trajektne luke u Tkonu, ribarske luke u Kalima i mjesne luke u Salima.   
„U novom programskom razdoblju kreće projekt proširenja kapaciteta trajektne luke u Preku, jedne od najprometnijih na Jadranu, uz nastavak sanacije velikog broja mjesnih luka po obalnim mjestima. Ključni pak, projekt koji očekujemo ugovoriti i provesti kroz novu financijsku omotnicu EU-a bez sumnje je dovršetak vodno-komunalne infrastrukture i to aglomeracije Preko - Kali na otoku Ugljanu, pašmanske aglomeracije te vodovodizacije drugog i trećeg prstena zadarskih otoka“, ustvrdio je župan Longin.  
Na sastanku je, uz ostalo, predstavljen Poziv za prijavu projekata poticanja razvoja civilnog društva na otocima u 2023. godini te Poziv za dodjelu potpora male vrijednosti otočnim poslodavcima za pokretanje gospodarskih aktivnosti i očuvanje radnih mjesta.
„Razgovarali smo o novom prijedlogu indeksa razvijenosti za otoke, o ulaganjima vrijednim gotovo 3 milijarde eura koja su prethodnih godina realizirana na otocima. Naravno, predstavili smo i novi ITP financijski instrument za otoke gdje smo primjer dobre prakse na razini Europe, jer smo s posebnom omotnicom iz EU fondova uspjeli osigurati sredstva za otoke vrijedna 150 milijuna eura. Sredstva će se dodjeljivati putem županija i županijskih otočnih vijeća koja će definirati u što uložiti ta sredstva jer svaki od otoka ima drugačije prioritete“, najavio je ministar Erlić.   
Bilo je riječi i o aktivnostima i mjerama iz resora regionalnoga razvoja usmjerenim prema otocima, Uredbi o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje iznosa sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića, zakonskim i podzakonskim aktima iz resora prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, poboljšanju zdravstvene usluge na otocima te ulaganjima u luke.
„Vremenske nepogode koje su nas umjesto na Vis dovele u Zadar pokazale su nam svu važnost ulaganja u otoke, lučku i prometnu infrastrukturu. Otoci su nam svih ovih godina među prioritetima, što se vidi ne samo zbog novog Zakona o otocima, već i zbog partnerstva koje želimo njegovati sa svim jedinicama lokalne samouprave. Više od tri milijarde eura smo uložili u otoke, za razvoj infrastrukture i poboljšanje kvalitete života, a naša 53 naseljena otoka dom su više od 128 tisuća žitelja“, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković, u čijoj su pratnji bili potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar zdravstva Vili Beroš te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Pročitano 675 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA