Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Županovo pismo učenicima na početku nove školske godine

Posted On Nedjelja, 03 rujna 2023 19:58

Povodom početka nove školske godine, župan Božidar Longin uputio je tradicionalno pismo učenicima.

„Drage učenice i učenici,

evo nas na početku još jedne školske godine.

Čini mi se kao da čujem vaše misli kako je ljeto prebrzo prošlo i kako su ti praznici jednostavno prekratki. Vrijeme je još toplo, more također, ne želite da uživanje i odmor prestanu. No svi ste vi pametna djeca i pametni mladi ljudi pa znate da se život mora vratiti u svakodnevicu i da je povratak u školske klupe neizbježan.

Čuli ste već toliko puta onu staru izreku „Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba“ i vaša reakcija na nju najčešće je kolutanje očima, zar ne? Svi smo to činili u vašim godinama, no kad odrastete, shvatit ćete koliko ste bili sretni i bezbrižni. U kasnijim godinama s nostalgijom ćete se sjećati toga vremena u kojem su ispit iz fizike ili dosadna lektira od 350 stranica bili najteži problemi.

I upravo zbog toga dat ću vam savjet. Budite mudri i iskoristite ovo vrijeme školovanja na najbolji mogući način. Poslušajte svoje učitelje i profesore, istražujte, propitkujte ih, uvijek tražite više, ne ustručavajte se biti znatiželjni. Pokušajte što više čitati. Ekrani su dio naših života i bez sumnje za vas su veliki izazov. Ne trebamo ih unaprijed osuđivati, no morate ih ipak naučiti koristiti s mjerom. Uzmite od njih ono što vam treba, ali ne zanemarite i dobru staru knjigu. Čitanje, osim što vam donosi informacije, potiče maštu i bogati vaš rječnik, uči vas gramatici i pravopisu i otvara vam mnoge nove svjetove. U formativnim godinama u kojima ste sada važno je ne propustiti priliku za stvaranje temeljnih životnih stavova, a osobito formiranja kritičkog mišljenja. Besmisleni mrežni sadržaji ili igranje video igrica neće vam pružiti ono što vam treba kako biste odrasli u odgovorne mlade ljude pune znanja i vještina, ali i pravih moralnih vrijednosti. 

Vaši učitelji i profesori, ali i svi mi ostali odrasli koje susrećete u svojim životima, imamo zadaću učiniti sve što je našoj moći kako bismo vam pružili što kvalitetnije obrazovanje te što bolje materijalne uvjete za njegovo ostvarivanje. O našem zajedničkom radu ovisi ne samo osobna budućnost svakoga od vas, već budućnost našeg društva u cjelini. Stoga uložimo svi maksimalan trud kako bi ta budućnost bila i uspješna i sretna. 

Drage učenice i učenici, svima vama, a osobito prvašićima koji prvi put ulaze u školske klupe te vašim učiteljima i profesorima želim uspješnu, no prije svega sretnu te zabavnu i veseljem ispunjenu školsku godinu 2023./2024.“, poručio je župan Longin.

Pročitano 401 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA