Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Županovo pismo učenicima na početku nove školske godine

Posted On Nedjelja, 03 rujna 2023 19:58

Povodom početka nove školske godine, župan Božidar Longin uputio je tradicionalno pismo učenicima.

„Drage učenice i učenici,

evo nas na početku još jedne školske godine.

Čini mi se kao da čujem vaše misli kako je ljeto prebrzo prošlo i kako su ti praznici jednostavno prekratki. Vrijeme je još toplo, more također, ne želite da uživanje i odmor prestanu. No svi ste vi pametna djeca i pametni mladi ljudi pa znate da se život mora vratiti u svakodnevicu i da je povratak u školske klupe neizbježan.

Čuli ste već toliko puta onu staru izreku „Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba“ i vaša reakcija na nju najčešće je kolutanje očima, zar ne? Svi smo to činili u vašim godinama, no kad odrastete, shvatit ćete koliko ste bili sretni i bezbrižni. U kasnijim godinama s nostalgijom ćete se sjećati toga vremena u kojem su ispit iz fizike ili dosadna lektira od 350 stranica bili najteži problemi.

I upravo zbog toga dat ću vam savjet. Budite mudri i iskoristite ovo vrijeme školovanja na najbolji mogući način. Poslušajte svoje učitelje i profesore, istražujte, propitkujte ih, uvijek tražite više, ne ustručavajte se biti znatiželjni. Pokušajte što više čitati. Ekrani su dio naših života i bez sumnje za vas su veliki izazov. Ne trebamo ih unaprijed osuđivati, no morate ih ipak naučiti koristiti s mjerom. Uzmite od njih ono što vam treba, ali ne zanemarite i dobru staru knjigu. Čitanje, osim što vam donosi informacije, potiče maštu i bogati vaš rječnik, uči vas gramatici i pravopisu i otvara vam mnoge nove svjetove. U formativnim godinama u kojima ste sada važno je ne propustiti priliku za stvaranje temeljnih životnih stavova, a osobito formiranja kritičkog mišljenja. Besmisleni mrežni sadržaji ili igranje video igrica neće vam pružiti ono što vam treba kako biste odrasli u odgovorne mlade ljude pune znanja i vještina, ali i pravih moralnih vrijednosti. 

Vaši učitelji i profesori, ali i svi mi ostali odrasli koje susrećete u svojim životima, imamo zadaću učiniti sve što je našoj moći kako bismo vam pružili što kvalitetnije obrazovanje te što bolje materijalne uvjete za njegovo ostvarivanje. O našem zajedničkom radu ovisi ne samo osobna budućnost svakoga od vas, već budućnost našeg društva u cjelini. Stoga uložimo svi maksimalan trud kako bi ta budućnost bila i uspješna i sretna. 

Drage učenice i učenici, svima vama, a osobito prvašićima koji prvi put ulaze u školske klupe te vašim učiteljima i profesorima želim uspješnu, no prije svega sretnu te zabavnu i veseljem ispunjenu školsku godinu 2023./2024.“, poručio je župan Longin.

Pročitano 129 puta

Zadnje objave

rujna 15, 2023

NAJAVA 14. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. rujna…
rujna 15, 2023

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije

Zadarska županija kao provoditelj Programa poticanja IT poduzetništva na području…
rujna 04, 2023

Povratak u školske klupe: Župan sa suradnicima posjetio škole u Obrovcu

Prvog dana nove školske godine župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA