Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Nova vozila saniteta namijenjena prijevozu pacijenata na terapije u Zagreb i Split imaju 8 mjesta za sjedenje: Značajno olakšana organizacija prijevoza

Posted On Srijeda, 09 kolovoza 2023 15:58

Župan Božidar Longin u pratnji pročelnika za zdravstvo Marka Kolege i ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Ivane Šimić obišao je dva novopristigla vozila saniteta koja su namijenjena prijevozu pacijenata na terapije u Zagreb i Split.

Vozila su ukupne vrijednosti 75 tisuća eura, a njihovu kupnju je financirala Zadarska županija.

„Uz izvanredne ljude koje imamo u službi saniteta i za koje naši onkološki pacijenti iskazuju pohvale te kojima izražavamo zahvalnost jer je često njihovim osobnim naporima bolesnicima olakšana patnja, potrebno je imati i adekvatnu opremu i vozila. S nova nova dva vozila dodatno će se podići kvaliteta usluge, a kontinuirano radimo na obnovi voznog parka. Nažalost, za nova vozila čeka se više od 12 mjeseci nakon narudžbe jer ih jednostavno nema na tržištu. Neke stvari ne možemo ubrzati ni riješiti preko noći, ali iskreno se nadam da ćemo ovom serijom nabavki novih vozila za sanitet i hitnu dovesti vozni park u optimalno stanje“, istaknuo je župan Longin.

“U prvih pola godine usluge našeg saniteta koristilo je 6.810 pacijenata što dovoljno govori o tome koliko je to angažmana te koliku kilometražu ta vozila godišnje prijeđu. Svjesni činjenice da vozila godišnje prelaze veliki broj kilometara, da se vrlo brzo troše, posebno u ljetnim mjesecima, dodatno smo fokusirani na obnovu voznog parka hitne i sanitetske medicinske pomoći. Ove smo godine naručili ukupno 17 novih vozila, od kojih je za sada stiglo njih 5, a za sljedeću smo već pokrenuli novi postupak javne nabave za dodatnih 15. Osim što su vozila stalno na putu, ljeti dodatno problem predstavlja povećanje broja stanovnika što je ujedno i značajno opterećenje na cjelokupni zdravstveni sustav”, dodao je župan.

Ravnateljica ZHM-a Zadarske županije Ivana Šimić zahvalila je Zadarskoj županiji i županu Longinu koji su inicirali nabavku dodatna dva vozila.

“Do kraja godine trebalo bi ih stići još ukupno osam, od čega će 4 vozila biti za sanitetski prijevoz i 4 vozila za hitni medicinski prijevoz, sve temeljem okvirnog sporazuma koji je potpisan u travnju ove godine, a ostala vozila dolaze u prvoj polovici iduće godine”, najavila je ravnateljica Šimić.

Dva novopridošla vozila nisu s uobičajenom medicinskom opremom, već je riječ o kombi vozilima s 8 sjedala i vozačem. S obzirom da je tek za manji dio bolesnika potrebna pratnja (oko 35 ležećih bolesnika), dok za većinu ostalih (njih oko 85) nije potrebna pratnja cijelog tima nego prijevoz od kuće do bolničke ustanove gdje će dobiti terapiju, već sada se osjete benefiti ovih vozila.

„Dolaskom novih vozila sada nam najčešće trebaju samo dva sanitetska vozila do Splita, dok smo do sada znali uputiti i do četiri vozila dnevno. Ovakav prijevoz za pacijente kojima nije potrebna pratnja cijelog tima znatno je udobniji, a i nama značajno olakšava organizaciju posla“, poručio je Ive Miletić, glavni tehničar Zavoda za hitnu medicinu.

Podsjetimo, u Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije objedinjene su dvije mobilne medicinske službe (hitna medicina i sanitetski prijevoz) te je nabava i obnavljanje vozila kontinuirana zadaća kojoj se daje posebna pozornost. Osobito je opterećena služba saniteta koja sa svojim 21 timom svakodnevno prelazi stotine kilometara i koja je sastavni dio nacionalne sanitetske službe od 397 timova u mreži javne zdravstvene službe.

Pročitano 571 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA