Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Otvorena nova ferrata na masivu Crnopac

Posted On Subota, 08 srpnja 2023 11:01

Javna ustanova Park prirode Velebit otvorila je za korištenje alpinističko planinarsku stazu ferratu na masivu Crnopca te poziva sve na spektakularno penjačko iskustvo i potpuno novi doživljaj planinarenja.

U sklopu projekta „Centar izvrsnosti Cerovačke špilje“ izrađena je trasa ferrate na masivu Crnopac kojom se dodatno obogatila turistička ponuda Centra. Uz to osnažena je ponuda sportsko adrenalinskog sadržaja na području južnog Velebita i Zadarske županije.

Via ferrata Bat smještena je na zapadnom rebru Velikog Bata (1383 m), odnosno na samom rubu grebena, što omogućuje panoramski pogled na Liku i Dalmaciju te povećava atraktivnost penjanja.

S obzirom da je ferrata planinska, avanturistička ruta opremljena kablovima, klinovima i metalnim nožištima, penjanje je ISKLJUČIVO uz upotrebu odgovarajuće opreme (via ferrata set).

Javna ustanova Park prirode Velebit, u suradnji sa Zadarskom županijom, osigurala je izradu ovoga sadržaja s ciljem da obogati ponudu turističkih sadržaja Velebita te da u budućem razdoblju potakne nove agencije i postojeće koncesionare da ovaj sadržaj uvedu u svoje individualne ponude. Time bi se ostvarila obostrana korist u smislu promocije i valorizacije najvećeg zaštićenog područja u Hrvatskoj.

Ferratom se među prvima na Veliki Bat popeo župan Božidar Longin u pratnji suradnika i ravnatelja Parka prirode Velebit Marija Šabana te je time simbolično otvorio novu stazu.

“Zadarska županija u prostoru od samo nekoliko kilometara nudi niz prirodnih atrakcija, a svaki kutak našeg Velebita priča svoju priču. Ova staza je izuzetno atraktivna i prije svega dobro osigurana pa preporučujem svima koji vole ovakav način planinarenja da dođu na Crnopac i upute se na ovu atraktivnu ferratu. Pogled s vrha je veličanstven, s jedne strane Lika, s druge Dalmacija. Zaista neopisiv osjećaj. Masiv Crnopca karakteriziraju brojni površinski i podzemni krški fenomeni, a najpoznatije su Cerovačke špilje koje smo prošle godine otvorili nakon uređenja. Stoga, ukoliko još niste, uputite se prema ličkom dijelu naše županije i posjetite Cerovačke špilje te novouređenu Via ferratu Bat do koje treba oko sat vremena uspona,“ poručio je župan.

Pročitano 540 puta

Zadnje objave

ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA