Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

112. brigada proslavila 32. godinu osnutka

Posted On Srijeda, 28 lipnja 2023 14:54

Primanjem u Domu županije uz dodjelu prigodnih zahvalnica svečano je obilježena 32. godišnjica osnutka i borbenog djelovanja 112. brigade Hrvatske vojske.

Zahvalnice za veliki doprinos u promicanju vrijednosti Domovinskog rata i dobroj suradnji s udrugom 112. brigade su dobili Zadarska Županija, Grad Zadar, Grad Obrovac, Općina Poličnik, Državni arhiv u Zadru i Zadarski list te zaslužni pojedinci Nedjeljko Jusup, pater Ivo Topalović i Ana Medić.

Zahvalnice je u ime Udruge 112. brigade - dodijelio njezin predsjednik, ujedno prvi ratni zapovjednik Marko Čulina koji je podsjetio na teške početke i ratni put 112. koja je odigrala veliku ulogu u obrani Zadra.

Župan Božidar Longin naglasio je kako je danas Hrvatska vrlo uvažena članica Europske unije i NATO-a te da su za to zaslužni svi oni koji su se borili za slobodu i neovisnost, među kojima su i pripadnici 112. brigade.

Program obilježavanja 32. rođendana najbrojnije zadarske postrojbe u Domovinskom ratu započeo je jučer u Baroknoj kući u Ninu, otvaranjem izložbe "Fotografije i dokumenti 112. brigade HV", a nastavljen je danas polaganjem vijenaca i odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju te svetom misom zadušnicom u tamošnjoj kapelici za poginule pripadnike 112. brigade.

Od početka četničke agresije do oslobođenja Hrvatske 112. brigada, najstarija zadarska brigada, od svojih prvih početaka u Crvenoj Luci, narasla je u dobro opremljenu i osposobljenu jedinicu.

Iz njenih redova stvorene su gotovo sve postrojbe Zadarskog sektora. Kroz postrojbe 112. brigade prošlo je oko 12 000 naših građana. U temelje slobodne i suverene Hrvatske ugrađeni su životi 74 gardista i 2 nestala gardista te više stotina teže i lakše ranjenih pripadnika brigade.

Pročitano 835 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA