Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 780

Obilježen dan Sveučilišta u Zadru

Posted On Četvrtak, 30 ožujka 2017 09:09

Zadarsko Sveučilište slavi svoj dan - 15. obljetnicu obnove samostalnosti. Svečanoj sjednici nazočili su brojni uzvanici iz javne, političke i sveučilišne zajednice, među kojima i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića.
Svaka obljetnica pa tako i ova uvijek je iznova prigoda za istaknuti kako je upravo u Zadru davne 1396. godine osnovano prvo sveučilište u Hrvata i jedno od najstarijih u Europi. Na to su podsjetili redom svi govornici. U prigodnom obraćanju rektorica Dijana Vican je istaknula:
„S današnjom obljetnicom slavimo ostvarenje našeg najvećeg cilja - čvrste i konkretne institucionalne suradničke sprege na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. Hvala vam svima.“

U zadnjih 15 godina, koliko ima svoju samostalnost, Sveučilište u Zadru razvilo se u najveće potpuno integrirano sveučilište u Hrvatskoj. Na 25 odjela studira više od 5 i pol tisuća studenata, sveučilište zapošljava oko 600 djelatnika, a uz osnovnu obrazovnu djelatnost prevažna je njegova uloga u razvoju Zadra i Zadarske županije. Ministar Pavo Barišić:
„Riječ je o doista jednom lijepom sveučilištu, integriranom sveučilištu, primjeru sveučilišta koje je na najbolji način uspjelo obaviti integracijui doista ovo Sveučilište zadarsko svjedoči o tome kako i mala sveučilišta mogu imati veliku snagu.“

Župan Stipe Zrilić istaknuo je kako su  u Županiji ponosni  na činjenicu da je odnos sa Sveučilištem i prije njegova formalnog početka rada uvijek bio suradnički i dobar. „Prof. dr. sc. Damir Magaš bio je članom Županijskog poglavarstva prije no što je postao prvim rektorom. Kao vanjski suradnik na Odjelu psihologije jest još jedan bivši član Županijskog poglavarstva i ravnatelj jedne od naših ustanova – Mladen Mavar.“ Podsjetio je kako je Županija u svoju  međunarodnu suradnju uvijek uključivala Sveučilište. „Podsjetit ću tek na sporazum o suradnji sa sveučilištem Mendel u Brnu koji je posljedica suradnje Zadarske županije i Južnomoravske regije. Kada je Zadarska županija bila domaćinom sjednice Skupštine europskih regija Sveučilište nam je pružilo potporu i sjednica je održana baš ovdje u Svečanoj dvorani. Djelatnici Sveučilišta, na čelu s prorektorom Josipom Faričićem surađivali su s nama u organizaciji znanstveno-stručnog skup Potencijali društveno-gospodarskog razvitka Zadarske županije koji je održan povodom 20. obljetnice Zadarske županije. Naša suradnja ide i dalje osobito na projektima koji znanost, lokalnu i područnu upravu te gospodarstvo. I profesor Magaš i profesor Uglešić kao bivši rektori uvijek su imali razumijevanja za naše ideje i projekte, a dolaskom nove rektorice profesorice Vican krenuli smo i dalje pisati sljedeći nastavak naše zajedničke priče.“, rekao je župan Stipe Zrilić.

Posebnu čestitku župan je uputio studentima: „Drage studentice i studenti, možda vam je pomalo i dosadilo slušati frazu o mladima na kojima počiva budućnost. Možda vas i ljuti ili plaši težina tereta koju tom frazom stavljamo na vaša leđa, no vjerujte mi da nije riječ tek o pukoj frazi. Vi jeste budućnost. Budućnost  ove zemlje, ovoga naroda. Važno jest da mislite o svojoj sreći i kvaliteti života, ali važno je i da ne pobjegnete pred izazovima koje ovo društvo pred vas stavlja. Budite odlučni i hrabri, prkosni i spremni provesti promjene. Mladi ljudi moraju imati određenu količinu bunta u sebi jer on ih pokreće i čini ih spremnima mijenjati ono loše i stvarati novu, bolju budućnost. U tome vam želim svu sreću i uspjeh.“

A evo kako značaj Sveučilišta ocjenjuje gradonačelnik Božidar Kalmeta:
„Dva najvažnija projekta od neovisnosti Hrvatske pa do danas u Zadru su Sveučilište 2002. godine i Luka Gaženica, govorim o projektima. Zašto su najveći? Zato jer kako godine idu ta dva projekta će samo biti značajnija i značajnija. I puno će vode poteći još dok se neki projekt ne približi ovom projektu zadarskog Sveučilišta i projektu Luke Gaženica.

Sveučilište će i dalje biti generator ideja i znanja a u određenoj mjeri i novih tehnologija. Ove godine proširuju nastavnu djelatnost na stručne studije među kojima je jedan poslijediplomski specijalistički studij, jedan u tehničkom području , a u proceduri je i jedan u stem području financiran iz sredstava europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo - najavila je uz ostalo rektorica Dijana Vican.

Pročitano 1584 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA