Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježen Dan Sveučilišta u Zadru

Posted On Petak, 24 ožujka 2023 16:50

U sklopu programa obilježavanja  Dana sveučilišta održana je svečana sjednica.Dies academicus 2023 na kojoj su dodijeljene su počasne nagrade, ali I istaknut značaj kako na lokalnoj tako I na nacionalnoj razini. Među brojnim uzvanicima svečanoj sjednici prisustvovao je, uz čelnike Grada i Županije, i ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs te zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić.

Ministar  Fuchs naglasio je  kako je Sveučilište u Zadru primjer nadopunjavanja tradicije i suvremenosti te stvaranja nove vrijednosti za studente i nastavnike :

„Proteklih desetljeća smo svjedočili snažnoj transformaciji zadarskog sveučilišta u važan regionalni centar kompetencija i izučavanja onoga što su potrebne vještine u 21. Stoljeću. Sveučilište u Zadru je primjer kako se tradicija i suvremenost nadopunjuju i stvaraju dodanu vrijednost za studente i nastavnike , a dokaz toga su brojne međunarodne projektne aktivnosti, visoka mobilnost te moderna znanstveno-istraživačka djelatnost.“, istaknuo je ministar.

Župan Zadarske županije Božidar Longin prisjetio se početaka stvaranja Sveučilišta u Zadru:

„Kao župan ponosno mogu istaknuti da je inicijativa za osnivanje Sveučilišta u Zadru pokrenuta baš u Domu županije, 13. veljače 1998. godine, na sastanku s tadašnjim ministrom znanosti i tehnologije Ivicom Kostovićem. 2001. godine Županijska je skupština i službeno podržala osnivanje Sveučilišta. „, rekao je župan dodajući kako su do danas veze između Sveučilišta i Županije postale neraskidive.

Rekavši kako je  tu niz značajnih  zajedničkih projekata te da županija ima zadaću i odgovornost upravljanja razvojem svog područja.

„Sveučilište se, unapređujući svakodnevno kvalitetu svog rada, razvilo u nezaobilazan čimbenik društvenog i gospodarskog života Zadarske županije.“, dodao  je još župan Longin.

Rektorica Sveučilišta Dijana Vican izdvojila je novi studentski dom i restoran kao najvažniji prošlogodišnji projekt usmjeren ka podizanju studentskog standarda te ukazala i na znanstveno-istraživački pogon sveučilišta koje je samo u prošloj godini realiziralo 60 projekata vrijednih 2 milijuna eura, od kojih je 40 povezano sa gospodarstvom. Posebno je naglasila:  

“Infrastrukturno smo podigli razinu studentskog standarda, ali na tome ne stajemo, očekujemo do ljeta završetak obnove stare Tehničke škole vrijedne 4 i pol milijuna eura . Danas spremno dočekujemo EU fondove, a nadamo se da neće presušiti ni državni proračun. ”

Za izuzetne zasluge u razvoju Sveučilišta u Zadru počasno zvanje professor emeritus dodijeljeno je priznatom povjesničaru Mladenu Ančiću, a dodijeljeno je i priznanje Općoj bolnici Zadar za uspješnu suradnju sa Sveučilištem čiju je nagradu u ime bolnice preuzeo zadarski neurolog dr. Ante Tolić.

Pročitano 801 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA