Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Ruralni turizam Hrvatske: Četiri priznanja stižu u Zadarsku županiju

Posted On Četvrtak, 02 ožujka 2023 14:58

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo je na svečanosti u Opatiji dodijelila nagrade, povelje i posebna priznanja u sklopu desete nacionalne nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske.

U Zadarsku županiju stižu dvije srebrne povelje te dva posebna priznanja. Srebrnu povelju u kategoriji „Tradicijska (ruralna) domaćinstva" dobila je ruralna kuća za odmor „Mazin" u Općini Gračac, a u kategoriji „Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka" Udruga proizvođača paškog sira. Na otok Pag stiže i posebno priznanje za uključivanje mladih u očuvanje i promoviranje tradicionalne gastronomije otoka Paga koje je dobila Srednja škola Bartula Kašića.

Posebno priznanje za tradicionalnu proizvodnju smokava, maslina i slatkih delicija u kategoriji „Turistička seljačka gospodarstva" dobio je OPG Novaković iz Posedarja.

Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji se bave zaštićenim i marketinškim oznakama. Ova akcija jedinstveno je ocjenjivanje najboljih programa, projekata ili aktivnosti kako bi se očuvala hrvatska izvornost te omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva.

Za ovo tradicionalno natjecanje ukupno je prijavljeno je 160 projekata, među kojima i sedam iz Zadarske županije.

Udruga proizvođača paškog sira iz Kolana nominirala je Feštu od sira kao odličan način za promociju brenda paškog sira i otoka Paga kao zanimljive gastro destinacije, dok je Srednja škola Bartula Kašića iz Paga predstavila knjižicu recepata "Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku" kojom se promoviraju tradicionalne gastronomije otoka Paga kojom se učenici i nastavnici škole bave od 2007. godine, izvlačeći iz zaborava pomalo zanemarena stara otočna jela. OPG Boris Skroće nominirao je kuću za odmor pod nazivom projekta Odmor za srce i dušu u Mazinu. OPG Eugen Novaković iz Posedarja prezentirao je proizvodnju i preradu maslina i smokava kroz projekt Proizvodi sunca, mora, kamena i ljubavi. OPG Mate Dušević iz Ljupča predstavio je Zlatni liker od masline sa blagotvornim učinkom na organizam i zdravlje. Morlacco d.o.o. prezentirao je jedinstven projekt Prezentacijskog centra običaja, kulture i podneblja podvelebitskog kraja na području općine Jasenice u rekonstruiranom starom rudniku boksita, dok je Vinarija Karaba kandidirala projekt Baština vitezova templara i svoje najpoznatije vino Templar.

Fotografije: Srednja škola Bartola Kašića Pag i OPG Eugen Novaković

Pročitano 710 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA