Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Voda za otoke, podvelebitski i kopneni dio Zadarske županije u vrijednosti 1,7 milijarde kuna

Posted On Četvrtak, 06 svibnja 2021 19:52

Projekt razvoja sustava vodoopskrbe Vodovoda Zadar predstavljen je danas javnosti . Kako je na video-konferenciji kazao predstojnik ureda premijera Zvonimir Frka Petešić, riječ je o jednom od najvećih projekata vodovodizacije u Hrvatskoj.

Uz to, jedan je to od brojnih infrastrukturnih projekata koji će svoju realizaciju doživjeti s aktivacijom Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, uvjeren je Frka Petešić: Upravo to je i jedan od najvažnijih ciljeva članstva u EU, korištenje EU-fondova ondje gdje bismo to teško ostvarili vlastitim sredstvima-istaknuo je Frka Petešić na video-konferencijiZadarski župan Božidar Longin naglašava kako se nakon više desetljeća ovim napokon ozbiljno prilazi vodoopskrbi zadarskih otoka gdje je planirano da Olib, Silba i Premuda dobiju desalinizatore, a ostali otoci vodu iz Zrmanje  podmorskim cjevovodima s kopna : Imamo 116 otoka u našoj županiji, naseljeno je 16, ne bude li vode neće ni tih 16 biti naseljeno - istaknuo je Longin. 

Projekt predviđa izgradnju i rekonstrukciju vodovodne infrastrukture na području 3 grada, 17 općina i 100 naselja na kojem živi 125 tisuća stanovnika Zadarske županije, rekla je Vesna Grizelj Šimić iz  Hrvatskih voda. Sastoji se od 3 cjeline: vodoopskrba otoka, podvelebitskog dijela županije te kopnenog dijela koje pokriva Vodovod Zadar. Iz Eu fondova pokrit će se 70 posto vrijednosti projekta, iz omotnice 2021.-2027. Preostalih 30 posto otpada na Hrvatske vode i državni proračun rekla je Grizelj Šimić: Milijardu i 200 tisuća kuna je sudjelovanje EU-sredstava u ovakvom tipu projekta dok se nacionalna komponenta dijeli na lokalno i državno, s obzirom na indexe razvijenosti na isti omjer, tako da bi lokalno Vodovod Zadar trebao osigurati 177 milijuna kuna, toliko i Hrvatske vode i državni proračun, to je već definirani model Eu projekata - pojasnila je Grizelj Šimić.

Direktor Vodovoda Zadar Tomislav Matek naziva projekt povijesnim jer predviđa rekonstrukciju i dogradnju cjelovitog sustava: Ovo je projekt koji je u novijoj povijesti najvažniji za Vodovod Zadar jer rješavamo brojne probleme, prioritetno otoke, a rješavamo i gubitke i crpilište Dolac, uređaj za pročišćavanje vode da se ne bojimo zamućenja uslijed velikih kiša, rekonstrukciju cjevovoda, izgradnju novoh objekata. Radi se o složenom i zahtjevnom projektu na koji čekamo godinama. 

Ono što slijedi je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, izrada izvedbenih projekata, aplikacija prema EU fondovima , sve kako bi se počelo graditi 2024.godine: Mi smo u biti završili ovu prvu fazu ovog EU projekta, sada slijedi faza pripremne dokumentacije  i dokumentacije u nabavi koja će realno trajati 2-3 godine. Samo odobrenje i realizacija projekta bi se mogla rješavati u 2024. godini i njegovo trajanje će sigurno biti 4-5 godina - navela je Vesna Grizelj Šiić iz Hrvatskih voda na video-konferenciji predstavljanja projekta razvoja vodoopskrbe Vodovoda Zadar. 

Izvor: HRT Radio Zadar

Pročitano 493 puta

Zadnje objave

listopada 16, 2021

NAJAVA 3. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

3. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 22. listopada…
Zajednička fotografija u Domu Zadarske županije
listopada 13, 2021

Primanje u Domu županije za srebrne jediličarke i atletičara Gašpara

Župan Božidar Longin u Domu Zadarske županije primio je jedriličarke Eniju Ninčević i…
Državni tajnik Šime Erlić je uručio s pet ugovora za sufinanciranje EU projekata u vrijednosti od oko 25 milijuna kuna
listopada 08, 2021

Državni tajnik Šime Erlić uručio pet ugovora vrijednih 25 milijuna kuna

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas…
listopada 06, 2021

„Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji u 2021. godini

Projekt „Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji predstavlja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA