Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Voda za otoke, podvelebitski i kopneni dio Zadarske županije u vrijednosti 1,7 milijarde kuna

Posted On Četvrtak, 06 svibnja 2021 19:52

Projekt razvoja sustava vodoopskrbe Vodovoda Zadar predstavljen je danas javnosti . Kako je na video-konferenciji kazao predstojnik ureda premijera Zvonimir Frka Petešić, riječ je o jednom od najvećih projekata vodovodizacije u Hrvatskoj.

Uz to, jedan je to od brojnih infrastrukturnih projekata koji će svoju realizaciju doživjeti s aktivacijom Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, uvjeren je Frka Petešić: Upravo to je i jedan od najvažnijih ciljeva članstva u EU, korištenje EU-fondova ondje gdje bismo to teško ostvarili vlastitim sredstvima-istaknuo je Frka Petešić na video-konferencijiZadarski župan Božidar Longin naglašava kako se nakon više desetljeća ovim napokon ozbiljno prilazi vodoopskrbi zadarskih otoka gdje je planirano da Olib, Silba i Premuda dobiju desalinizatore, a ostali otoci vodu iz Zrmanje  podmorskim cjevovodima s kopna : Imamo 116 otoka u našoj županiji, naseljeno je 16, ne bude li vode neće ni tih 16 biti naseljeno - istaknuo je Longin. 

Projekt predviđa izgradnju i rekonstrukciju vodovodne infrastrukture na području 3 grada, 17 općina i 100 naselja na kojem živi 125 tisuća stanovnika Zadarske županije, rekla je Vesna Grizelj Šimić iz  Hrvatskih voda. Sastoji se od 3 cjeline: vodoopskrba otoka, podvelebitskog dijela županije te kopnenog dijela koje pokriva Vodovod Zadar. Iz Eu fondova pokrit će se 70 posto vrijednosti projekta, iz omotnice 2021.-2027. Preostalih 30 posto otpada na Hrvatske vode i državni proračun rekla je Grizelj Šimić: Milijardu i 200 tisuća kuna je sudjelovanje EU-sredstava u ovakvom tipu projekta dok se nacionalna komponenta dijeli na lokalno i državno, s obzirom na indexe razvijenosti na isti omjer, tako da bi lokalno Vodovod Zadar trebao osigurati 177 milijuna kuna, toliko i Hrvatske vode i državni proračun, to je već definirani model Eu projekata - pojasnila je Grizelj Šimić.

Direktor Vodovoda Zadar Tomislav Matek naziva projekt povijesnim jer predviđa rekonstrukciju i dogradnju cjelovitog sustava: Ovo je projekt koji je u novijoj povijesti najvažniji za Vodovod Zadar jer rješavamo brojne probleme, prioritetno otoke, a rješavamo i gubitke i crpilište Dolac, uređaj za pročišćavanje vode da se ne bojimo zamućenja uslijed velikih kiša, rekonstrukciju cjevovoda, izgradnju novoh objekata. Radi se o složenom i zahtjevnom projektu na koji čekamo godinama. 

Ono što slijedi je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, izrada izvedbenih projekata, aplikacija prema EU fondovima , sve kako bi se počelo graditi 2024.godine: Mi smo u biti završili ovu prvu fazu ovog EU projekta, sada slijedi faza pripremne dokumentacije  i dokumentacije u nabavi koja će realno trajati 2-3 godine. Samo odobrenje i realizacija projekta bi se mogla rješavati u 2024. godini i njegovo trajanje će sigurno biti 4-5 godina - navela je Vesna Grizelj Šiić iz Hrvatskih voda na video-konferenciji predstavljanja projekta razvoja vodoopskrbe Vodovoda Zadar. 

Izvor: HRT Radio Zadar

Pročitano 880 puta

Zadnje objave

svibnja 10, 2022

Evakuacija turista i gašenje požara u kampu Zaton

Zadarska županija u sklopu provedbe projekta FIRESPILL – (Fostering improved reaction of…
svibnja 02, 2022

Čestitka župana Longina povodom Ramazanskog bajrama

Povodom prvog dana Ramazanskog bajrama, župan Božidar Longin uputio je čestitku glavnom…
Dom Zadarske županije posjetili su učenici triju četvrtih razreda OŠ Petra Preradovića u pratnji svojih učitelja
travnja 29, 2022

Župan primio četvrtaše iz OŠ Petra Preradovića

U četvrtak, 28. travnja, Dom Zadarske županije posjetili su učenici triju četvrtih…
travnja 29, 2022

Dodjela potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2022. godinu

Dana 22. veljače 2022. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA