Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održani posljednji terenski treninzi u sklopu projekta PESCAR

Posted On Ponedjeljak, 16 rujna 2019 15:30

Projekt PESCAR – Pesticide Control and Reduction koji je s provedbom započeo u srpnju 2017. godine, a koji završava 31. prosinca 2019. godine aktivno dočekuje jesen, za poljoprivredne proizvođače tradicionalno dinamično razdoblje.

Iako su pripreme za agro sajam u punom jeku, održan je posljednji ciklus terenskih treninga s Doc.Dr.Sc. Josipom Ražovom.

Naime, od svibnja 2018. godine nekolicina zaposlenika Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije sudjelovala je na ukupno 40 treninga diljem Zadarske županije. Baštica, Murvica Donja, Škabrnja, Ninski Stanovi i Petrčane samo su neke od posjećenih lokacija.

Upoznavanje s radom agrometeoroloških stanica (koje od nedavno imaju novougrađene senzore za mjerenje brzine vjetra), pregledavanje lovki i sl. omogućile su polaznicima treninga uvid u funkcioniranje meteo stanica i same prognoze koja je temelj za preporuke o pravilnoj upotrebi pesticida.

Kao što je već mnogo puta rečeno, temelj suvremene zaštite bilja su prognozni modeli, a upravo je davanje preporuka poljoprivrednicima jedna od najvažnijih aktivnosti u sklopu provedbe projekta PESCAR. Upute stručnjaka o pravilnoj i kontroliranoj upotrebi pesticida omogućuju ostvarenje ne samo ekološke već i ekonomske koristi.

Provedba projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction financira se iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 601.639,26 EUR od čega sufinanciranje sredstvima EU iznosi  511.393,35 EUR-a, odnosno 85%. Nositelj projekta je Zadarska županija, a partneri na projektu su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Sveučilište u Zadru i Zavod za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke. Glavni cilj projekta PESCAR je promovirati smanjenu i ciljanu uporabu pesticida na području Zadarske županije u HR i Hercegovačko – neretvanske i Zapadnohercegovačke županije u BiH u svrhu zaštite prirode.

 

Pročitano 4852 puta

Zadnje objave

srpnja 26, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja marikulture za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
srpnja 17, 2024

Rezultati Javnog poziva za financiranje uređenja i opremanja dječjih igrališta iz Proračuna Zadarske županije za 2024. godinu

Na temelju provedenog Javnog poziva za financiranje uređenja i opremanja dječjih…
srpnja 08, 2024

Nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji za 2024. godinu

Iznimno nam je drago što putem Javnog poziva za dodjelu nagrada za najbolje iznajmljivače…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA