Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održan peti tehnički panel (četvrta tematska radionica) u sklopu projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas – ForBioEnergy

Posted On Petak, 24 svibnja 2019 14:10

Održan peti tehnički panel (četvrta tematska radionica) u sklopu projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas – ForBioEnergy

Zadarska županija je 21. svibnja 2019. godine održala peti tehnički panel (četvrtu tematsku radionicu), uz podršku Parka prirode Velebit, u sklopu projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas - ForBioEnergy. Panel je održan u prostorijama hotela Kolovare u Zadru. Opći cilj projekta je poticanje proizvodnje bioenergije u zaštićenim područjima, nudeći prekogranična rješenja za prevladavanje prepreka koje ometaju razvoj sektora. Projekt je započeo 1. studenog 2016. godine, a trajat će do 30. lipnja 2019. godine.

Ovo je peti od šest predviđenih tehničkih panela u okviru projekta ForBioEnergy. Vanjski stručnjak Zadarske županije na ovom projektu, dr.sc. Alen Berta, otvorio je panel prezentacijom na temu Zahtjevi kvalitete biomase koji moraju biti zadovoljeni na području parkova prirode Zadarske županije (PP Velebit, PP Telašćica i PP Vransko jezero), s kojom je pokušao odgovoriti na pitanje kako osigurati, poboljšati i ubrzati cijeli proces dobivanja bioenergije s ciljem iskorištenja punog potencijala šumske biomase zaštićenih područja. Naglasio je kako bi kvaliteta drvnog energenta trebala odgovarati zahtjevima proizvođača kotlova pa tako manji kotlovi zahtijevaju bolju kvalitetu goriva, dok industrijski kotlovi zahtijevaju gorivo niže kvalitete. Osvrnuo se na zaštićeno područje PP Vransko jezero, za koje je istaknuo kako su proizvodne mogućnosti šuma niske dok bi uz krški teren i turističku orijentaciju, funkcije šuma trebale biti iznimno važne.

Drugu po redu prezentaciju održao je stručni suradnik iz PP Velebit, gospodin Robert Bogdanić, na temu Zahtjevi kvalitete biomase koji moraju biti zadovoljeni na području PP Velebit (područje u Ličko – senjskoj županiji) u kojoj je prikazao osnovne zahtjeve za kvalitetu goriva. Na primjerima cjepanice, sječke i peleta prikazao je zahtjeve ISO standarda na području PP Velebit. Također je dao prikaz omjera cijena ogrjevnog drva i peleta. Po završetku drugog izlaganja sudionicima se pridružila gđa Silvija Zec iz Hrvatske gospodarske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije te kratkim govorom istaknula kako postoje dobri potencijali i mogućnosti iskorištavanja biomase iz šumskih područja, ali bi se trebala uzeti u obzir i poljoprivredna područja koja su također bogata biomasom.

Zadnji od izlagača bio je profesor Stjepan Risović s temom Identifikacija i dijeljenje ključnih pitanja o postojećim sustavima (FSC, PEFC) certifikacije koji se odnose na zahtjeve održivosti i standarde kvalitete šumske biomase kojom je obrazložio razloge upotrebe postupaka certificiranja šuma te koristi koje proizlaze iz njih. Glavni naglasak stavljen je na opis procedura sustava certificiranja i njihove usporedbe. Objasnio je kako je certifikacija u šumarstvu koristan alat za promociju očuvanja bioraznolikosti i drugih okolišnih vrijednosti u gospodarskim šumama. Napomenuo je kako se korisnost certifikacije šuma za vlasnike šuma ili za tvrtke za preradu sastoji u prednosti koju potrošač daje certificiranom proizvodu. Kao objedinjavanje teme profesor je nastavio idućom prezentacijom na temu Identifikacija i dijeljenje certfikata sustava koji će učinkovitije osigurati da je proizvodnja šumske biomase u skladu s pravilima očuvanja bioraznolikosti te da se kvaliteta drvnih goriva (sječka, cjepanice, pelete) testira u skladu s ISO standardima.

Nakon prezentacija uslijedila je rasprava  o procesima certificiranja, njihovim prednostima, prijetnjama i koristima. Sudionici su pod prijetnje navodili da je potrebno osigurati kontinuirani nadzor pridržavanja normi te da je certifikacija skup i komplicirani proces. Pod koristi procesa certifikacije naveden je proces održivog gospodarenja šuma, zatim da certificirani proizvod postiže veću cijenu te kako se korištenjem proizvoda u skladu s normama osigurava kontinuirana kvaliteta biomase što pospješuje bolju prodaju na tržištu Europske unije. Sudionici su, također, predlagali i rješenja na postojeće pitanje o certificiranju, a jedno od ponuđenih je da bi država trebala donijeti odluke za certificiranje ili subvencioniranje cijene certifikacije za male proizvođače.

Pročitano 2201 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
veljače 29, 2024

Javni poziv za financiranje uređenja i opremanja dječjih igrališta iz Proračuna Zadarske županije za 2024. godinu

Sukladno ciljevima Plana razvoja Zadarske županije 2021.-2027., a radi poboljšanja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA