Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Primanje sudionika projekta Nais

Posted On Srijeda, 10 listopada 2018 13:02

 

Zamjenik župana Šime Mršić i pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i šport Ivan Šimunić primili su u srijedu, 10. listopada 2018. godine  predstavnike škola partnera u projektu Nais- „Novi pogledi na dobru praksu uključivanja svih učenika“. Sudionici u projektu su Medicinska škola Ante Kuzmanića, Opća srednja škola iz Tukumsa u Latviji, Škola za učenike s posebnim potrebama Sint-Jozefinstituut BuSO iz Antwerpena u Belgiji i Licej tehnologije iz Arada u Rumunjskoj.

„Ulaskom RH u EU, ali i kroz pretpristupno razdoblje, ušli smo u jedan novi sustav koji od nas zahtijeva vrlo aktivan pristup u osmišljavanju i kreiranju projekata koji bi mogli biti financirani ili sufinancirani iz EU fondova. Mi u Županiji učimo se već nekoliko godina takvom način funkcioniranja, a pokušavamo potaknuti i naše ustanove te jedinice lokalne samouprave. Stoga me veseli svaka inicijativa naših ustanova u tom smjeru.“, rekao je pozdravljajući goste zamjenik župana Šime Mršić. Dodao je kako je naša  Medicinska škola već  u više slučajeva pokazala kako osmišljavanje i provođenje projekata nije, kako se to zna reći, bauk. Temelji se samo na znanju i informiranosti, a prije svega na shvaćanju sustava i dobroj volji da se nešto učini.

                „Dvije godine provodili ste projekt čiji završetak je baš ovdje u Zadru. Veseli me da ste odabrali upravo socijalno osjetljive skupine. Njihovo uključivanje u redovni odgojno-obrazovni proces značajna je aktivnost te se nadam da ste kroz međusobne posjete razmijenili primjere dobre prakse što će rezultirati kvalitetnim rješenjima i u našim školama. Također, još jedan uspješno završen projekt je dobra motivacija za pripremu i provedbu nekih novih projektnih ideja.“, rekao je zamjenik Mršić, poželio gostima  ugodan boravak  u našoj županiji te svima čestitam na uspješno okončanom projektu.

U ime sudionika u projektu obratio se ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanića u Zadru Davor Vidaković koji je istaknuo izuzetnu suradnju sa Zadarskom županijom koja, kako je kazao, sjajno prati svoje škole i pruža podršku u provođenju ovakvih i sličnih projekata. „Ovo je značajan projekt jer je činjenica da je sve više učenika s posebnim potrebama, a sve veći je i broj djece iz trećih zemalja na području Europe“, rekao je ravnatelj Vidaković i dodao da dosta učenika iz zemalja trećeg svijeta već ima u Zagrebu i Vinkovcima. Rekao je i kako je zadovoljan što je Zadar izabran za domaćina završnice projekta jer se na taj način promovira i grad i županija, te da je kao ravnatelj sretan što ima djelatnike koji su spremni uključiti svoje znanje i vrijeme u slične projekte kojih je trenutačno 13 u tijeku.

Naime, u Zadru se od 6. do 13. listopada 2018. godine održava  završetak projekta Nais- „Novi pogledi na dobru praksu uključivanja svih učenika“, a u našoj županiji boravi 31 učenik i nastavnik iz navedenih partnerskih škola Belgije, Latvije i Rumunjske. Partneri  u okviru projekta predstavljaju do sada ostvarene rezultate, imaju nekoliko stručnih predavanja,  te će posjetiti  Poljoprivrednu, prehrambenu i veterinarsku školu Stanka Ožanića i Osnovnu školu Voštarnica.

Projekt je počeo u studenom 2016., a cilj mu je prezentirati i promovirati primjere dobre prakse uključivanja svih učenika u redovni odgojno obrazovni proces, učenika koji dolaze iz raznih socijalno osjetljivih sredina (učenike s posebnim potrebama, raznih socijalnih statusa, migrante, manjine, vjeroispovijedi…).

Kroz dvije godine trajanja projekta učenici i profesori Medicinske škole posjetili su sve škole partnere i učili iz njihovih primjera dobre prakse inkluzije učenika u redovne odgojno-obrazovne procese.

 

Pročitano 1417 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA