Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Radni posjet ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek Zadarskoj županiji

Posted On Srijeda, 05 rujna 2018 11:32

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima danas je  radnom posjetu u Zadru. Na početku programa, u Domu Zadarske županije susrela se sa županom Božidarom Longinom i njegovim suradnicima kako bi razgovarali o temama vezanim uz ustanove u kulturi kojima je osnivač Zadarska županija te o programiranju projekata za sljedeće financijsko razdoblje europskog proračuna.

Župan Longin ukazao je na problem osnivačkih prava i financiranja Narodnog muzeja i Kazališta lutaka Zadar.  Naime, ove ustanove u kulturi u cijelosti financira Zadarska županija. Posebno je to vidljivo u činjenici da je Zadarska županija osnivač Narodnog muzeja Zadar a da je Grad Zadar jedini veći grad u Hrvatskoj koji nema svoj muzej.

Ukazao je i na činjenicu da 13 posto izvornih prihoda proračuna Zadarske županije odlazi na programe u kulturi. S tim u vezi ministrica Obuljen Koržinek rekla je da iako novi  Zakon o muzejima ne uređuje vlasnička/osnivačka prava ustanova jedinica lokalnih i regionalnih samouprava,  da se ugovornim obvezama i dogovorom obiju strana  mogu preraspodijeliti osnivačka prava ("vlasništvo"). Također, naglasila je važnost knjižnica kao žarišnih točaka za poticanje čitanja te s tim u vezi naglasila značaj Bibliobusa i potrebe dobre koordinacije.

Župan Longin također je ukazao na vrijedne resurse u Zadarskom zaleđu u kojem je, kako je istaknuo, ispisana povijest Hrvata i koji bi se uz pomoć resornog ministarstva mogli revitalizirati u cilju podizanja kvalitete ponude i usmjeravanja turizma prema Ravnim Kotarima i Bukovici.

Uz ministricu dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek na današnjem sastanku u Domu Zadarske županije bili su još državni tajnik  Krešimir Partl, pomoćnik ministrice Hrvoje Manenica, posebni savjetnik ministrice  Miljenko Domijan i pročelnik Konzervatorskog odjela Zadar Igor Miletić.

 

Pročitano 2130 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA