Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarska županija odobrila oko milijun kuna za potpore u poljoprivredi

Posted On Četvrtak, 26 srpnja 2018 09:12

Temeljem Odluke o odobrenju potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2018. godinu odobreno je 99 zahtjeva do maksimalnog iznosa raspoloživog u proračunu za navedenu aktivnost, odnosno 926.862,20 kuna. Odluku je potpisao župan Zadarske županije Božidar Longin na prijedlog Povjerenstva za odobravanje potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja, a zahtjevi su odobreni prema redoslijedu zaprimanja. Zadarska županija petu godinu zaredom putem javnog poziva dodjeljuje potpore iz područje poljoprivrede i ruralnog razvoja. Maksimalni iznos koji jedan prijavitelj može ostvariti je 40.000,00 kn, ukoliko se javi na više mjera.

Potencijal naše poljoprivrede je iznimno velik, a Zadarska županija u posljednjih nekoliko godina, kroz potpore za ruralni razvoj ulaže značajna sredstva u podizanje kvalitete postojećih i otvaranju novih seoskih gospodarstava. Uz to, smeđom signalizacijom kroz ceste vina, ulja i sira pokrili smo gotovo sve subjekte koji imaju uvjete za prihvat gostiju za degustaciju i prodaju svojih proizvoda. Veliku pozornost posvetili smo i razvoju mreže sustava navodnjavanja, sve s ciljem da Zadarska županija ostvari maksimalni poljoprivredni potencijal“, poručio je župan Longin.

Od ukupno, u predviđenom roku, pristiglih 270 zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja u 2018. godini, odbijeno je samo šest zahtjeva koji nisu prijavljeni u skladu s uvjetima iz Javnog poziva.

Od odobrenih 99 zahtjeva za potporu, dva zahtjeva se odnose na Mjeru 1 'Potpora uređenja i poboljšanja kvalitete poljoprivrednog zemljišta' (ukupni iznos sufinanciranja: 10.936,03 kn), sedam zahtjeva se odnosi na Mjeru 2 'Potpora za pripremu projektne dokumentacije za izgradnju ili rekonstrukciju objekata za proizvodnju i dokumentacije za nacionalne i međunarodne fondove' (47.160,00 kn), 77 zahtjeva se odnosi na Mjeru 3 'Potpora razvoju konkurentne poljoprivredne proizvodnje' (741.706,82 kn), osam zahtjeva se odnosi na Mjeru 8 'Potpora za certificiranje i marketinšku pripremu proizvoda' (20.098,76), dok se pet zahtjeva odnosi na Mjeru 9 'Potpora za izgradnju, adaptaciju i opremanje objekata za preradu i prodaju vlastitih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na poljoprivrednom gospodarstvu' (106.960,59 kn).

Ovakve potpore su iznimno značajne, pogotovo za nas 'male' proizvođače. Uz pomoć ovih sredstava nastojimo ulagati u dodatni razvoj proizvodnje, a bez potpora institucija sve bi to išlo znatno sporije. Mi smo tijekom posljednjih nekoliko godina uložili značajna sredstva u opremu. Na taj način se podiže razina kvalitete naših proizvoda, ali je to ujedno dodatan vjetar u leđa za promociju naših proizvoda, kao i poljoprivrednih potencijala Zadarske županije“, rekao nam je Mario Fiolić iz tvrtke Tantum, koja proizvodi sve popularnija vina i likere Fiolić.   

Posebno je značajno istaknuti da su od 99 odobrenih zahtjeva za  potporu, čak  54 nova korisnika koji do sada nisu koristili ovaj vid potpora Zadarske županije.

Trenutno je odobreno 99 zahtjeva, a nastojat ćemo taj broj povećati, kao što smo to činili i prethodnih godina sukladno sredstvima iz rebalansa proračuna. Iz godine u godinu interes za  potporama je sve veći, što nam daje za pravo reći da su ove potpore dobro pripremljene i prihvaćene od strane malih poljoprivrednih gospodarstava kojima su one upravo i namijenjene. Značajno je za istaknuti da je pri tome bonus od 20 posto koristilo 27 mladih poljoprivrednika, šest ekoloških proizvođača te 12 poljoprivrednih gospodarstava s otoka“, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Daniel Segarić.

Pročitano 2236 puta

Zadnje objave

ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA