Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Otvoreni proračun: Ulaganje u obrazovanje u fokusu prioriteta Zadarske županije

Posted On Srijeda, 07 ožujka 2018 16:07

Transparentnost proračuna jedan je od prioriteta Zadarske županije, a potvrđuje to i činjenica da je upravo Zadarska među prvim županijama putem aplikacije Otvoreni proračun na uvid dala plan proračuna za 2018. godinu. Uz osnovna pitanja kao koje će programe Županija financirati, koliki su rashodi po obrazovnim ustanovama, koliko će se financijskih sredstava izdvojiti za investicije, na aplikaciji tako možete vidjeti kolike će biti naknade za novorođenu djecu, kolike su subvencije za turizam, hoće li se i ove godine sufinancirati smještaj starijim osobama u privatnim domovima, itd.


U proračunskim podacima za 2018. godinu posebno se ističe podatak kako će Zadarsku županija u 2018. godini za sufinanciranje prijevoza učenika izdvojiti 2,1 miljun kuna što je povećanje od 650 tisuća u odnosnu na prethodnu godinu. Uz to, u Županiji su najavili i nova ulaganja za učenikie deficitarnih zanimanja. Svjesni činjenice da potražnja za određenim zanimanjima uvelike premašuje njihovu ponudu, u nadolazećem razdoblju radit će na jačanju strukovnog obrazovanja u strateškim djelatnostima. Tako će Županija već od 2018. godine učenicima koji upišu deficitarno zanimanje u potpunosti pokriti troškove udžbenika i prijevoza. Novost u ovoj mjeri je ta što pravo na besplatni prijevoz od ove godine ostvaruje 210 učenika u deficitarnim zanimanjima, njih 120 koji žive u gradovima i mjestima Zadarske županije te njih 90 na području Grada Zadra što do sada nije bio slučaj. Njima će prijevoz biti u cijelosti financiran, dok će ostalim učenicima koji u školu putuju u Zadar, uz 75 posto koliko im učeničku kartu financira država, Zadarska županija sufinancirati s 15 posto. Gledajući proračunske podatke od prethodne godine, vidljivo je kako je sufinanciranje od strane Županije poraslo s 10 na 15 posto. No, ovaj udio u narednim godinama planiraju povećati kako bi svi učenici imali besplatan prijevoz.


Želite li pogledati ostale proračunske podatke Zadarske i drugih županija možete ih pronaći na aplikaciji Otvoreni proračun: http://hrvzz.hr/otvoreni_proracun.

Pročitano 1847 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA