Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Održana 5. sjednica Skupštine Zadarske županije

Posted On Četvrtak, 08 veljače 2018 15:06

Vijećnici Županijske skupštine usvojili su na svojoj 5. sjednici Statutarne odluke o izmjeni i dopuni Statuta Zadarske županije. Riječ je o usklađenju sa najnovijim izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, koji u svojim prijelaznim i završnim odredbama propisuje kako su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave dužne uskladiti svoje statute i druge opće akte s odredbama ovoga Zakona u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovoga Zakona. Vezano uz isti taj Zakon vijećnici su usvojili  i novi Poslovnik Županijske skupštine Zadarske županije.

Usvojeno je  i izvješće o provedbi Programa zaštite i poboljšanja kakvoće zraka na području Zadarske županije za proteklo četverogodišnje razdoblje od donošenja Programa.  Sukladno Zakonu , Nacrt  prijedloga Programa objavljen je na mrežnoj stranici Zadarske županije 30  dana, od 27. ožujka do 27. travnja 2017. godine te izložen u prostorijama Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije. Svi zainteresirani pozvani su da kao aktivni sudionici svojim primjedbama, prijedlozima i mišljenjima doprinesu utvrđivanju što kvalitetnijeg konačnog prijedloga, koji će biti upućen u proceduru donošenja. U zakonskom roku od 30 dana nijedna primjedba, prijedlog i mišljenje nisu zaprimljeni.

 Na dnevnom redu bio je i Program javnih potreba za obavljanje djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja, Stanice Zadar za 2018. godinu jer se sredstva  za financiranje redovite djelatnosti stanica HGSS-a osiguravaju  u proračunima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Na području Zadarske županije osnovana je i djeluje Hrvatska gorska služba spašavanja -Stanica Zadar, sa sjedištem u Zadru. Stanica organizira, unapređuje i obavlja djelatnost spašavanja i zaštite ljudskih života u planinama, na nepristupačnim područjima te u drugim izvanrednim okolnostima, a po broju akcija i spašenih ljudskih života jedna je od vodećih stanica Hrvatske u proteklim godinama.

S obzirom na činjenicu da HGSS ima značajnu ulogu u civilnoj zaštiti na području županije, Zadarska županija dugi niz godina ima ostvarenu suradnju temeljem koje sustavno financijski podupire rad Stanice Zadar što je i formalizirano sklapanjem Sporazuma o utvrđivanju zajedničkog interesa u spašavanju i zaštiti ljudskih života. Zadarska županija je  za obavljanje djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja, Stanice Zadar za 2018. godinu osigurala 204.000,00 kuna.

Prihvaćeno je i programsko i financijsko izvješće Kazališta lutaka Zadar za razdoblje siječanj – lipanj 2017. godine

Kazalište lutaka Zadar za razdoblje siječanj – lipanj 2017. godinu ostvarilo je ukupno prihode u iznosu od 3.440.080,65 kuna od čega 2.998.348,72 kuna odnosno 87% iz proračuna Zadarske županije. Vlastitih prihoda ostvareno je 335.174,00 kuna, pomoći od proračuna koji im nije nadležan u iznosu od 61.500,00 kuna i pomoći od izvan proračunskih korisnika u iznosu od 7.057,92 kuna te prihoda od donacija u iznosu od 38.000,00 kn. u 2017. godini Kazalište lutaka Zadar je ostvarilo sve aktivnosti planirane Programom rada Kazališta lutaka Zadar za 2017. godinu.

Koncesioniranje pomorskog dobra bilo je  na dnevnom redu današnje županijske skupštine, Zadarska županija daje u koncesiju 14 sidrišta na području zadarskog arhipelaga. Od sidrišta Artina na Vrgadi preko Poforče na Ugljanu do sidrišta Slatinica na Olibu.

Uz to, na dnevnom redu današnje županijske skupštine bile su su i odluke o davanju koncesije za uzgoj bijele ribe i školjaka na 5 lokacija te dvije koncesije za korištenje plaža.

Uz ostalo, javno prikupljanje ponuda za davanje koncesije na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje luke posebne namjene - sidrišta raspisuje se za sidrište Krijal na premudi, Artinu na Vrgadi, Lanđin na Pašmanu, Zaklopicu na Pašmanu, Poforču na Ugljanu, Brgulje na Molatu, Vodenjak na Ižu, Sv. Ante na Silbi, Južni Porat na Silbi, Sv. Nikolu na Olibu, Lokvinu na Ravi, Slatinicu na Olibu te Mljake na Istu.

 Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića dana je suglasnost za provedbu projekta „Primjenom suvremenih tehnologija, metoda i inovacija u poljoprivredi do razvoja i prosperiteta“. Cilj projekta je povećati kvalitetu obrazovanja učenika u srednjim školama koje provode programe u sektoru poljoprivrede, prehrane i veterine razvojem kapaciteta ustanova strukovnog obrazovanja sukladno potrebama tržišta rada. Od dobivenih sredstva škola će nabaviti opremu za provođenje praktične nastave i to: staklenik, sustav za grijanje u stakleniku, gospodarsko vozilo, komornu sušaru za voće, spektofotometar, automatsku pipetu, punilicu za pekarske proizvode i hladnjak.

Ukupna vrijednost projekta kojem je partner  Srednja škola Braće Radić iz Kaštel Štafilića je 999.968,23 kn, a rok provedbe 8 mjeseci. Ministarstvo poljoprivrede odobrava 931.419,16 kn, što je 93,145%. Poljoprivredno, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića dodijeljeno je 558.852,41 kn, a SŠ Braće Radić iz Kaštel Štafilića 372.566,75 kn.

Srednjoj školi kneza Branimira Benkovac vijećnici su dali suglasnost za provedbu projekta „Kako smo ispravljali Pisin toranj“. Nositelj projekta je Srednja škola kneza Branimira Benkovac, a projektni partner je Sveučilište u Zadru, Odjel za informacijske znanosti. Projektom se planira unaprjeđenje i stjecanje znanja u području medijske i digitalne vrste pismenosti učenika kao temelja za stjecanje ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje i unapređuju kompetencije nastavnika Srednje škole kneza Branimira Benkovac kako bi osmislili izvannastavne kurikulume kojima bi doprinijeli unapređenju pismenosti kod učenika. Cilj projekta je osigurati pretpostavke za korištenje informacijske tehnologije i pismenosti u školi kroz jačanje kompetencija profesora i stručnih suradnika. Krajnju korist od projekta imati će svi sadašnji i budući učenici škola, svi profesori, društvena zajednica i gospodarstvo. Ciljana skupina su 40 učenika Srednje škole kneza Branimira Benkovac kojima će biti omogućeno sudjelovati na projektu, edukacijama i praćenju aktivnosti, te 20 nastavnika Srednje škole kneza Branimira Benkovac, pedagog, knjižničar i ravnatelj.

Pročitano 2124 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA