Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Longin: Sastanak s premijerom bio je konkretan

Posted On Utorak, 04 srpnja 2017 13:43

Porez na dohodak s osnove kamata na štednju u potpunosti bi se trebao prepustiti jedinicama lokalne i područne samouprave

Premijer Andrej Plenković jučer je, nakon sastanka s predstavnicima županija, gradova i općina u Požegi, izjavio kako je cilj "popuniti uočenu prazninu", odnosno ostvariti bolju koordinaciju, djelovanje i dijalog između središnje te regionalnih i lokalnih vlasti.

- Cilj ovih sastanaka, cilj ove Vlade je da u jednoj jednostavnoj partnerskoj suradnji sa županijama, jedinicama lokalne i područne samouprave popunimo jednu prazninu koju smo uočili proteklih godina, a to je nedovoljna koordinacija djelovanja i dijalog između središnje razine vlasti i hrvatskih županija, rekao je Plenković.

Ističe kako se dogodilo da se praktički poklapaju mandati novoizabranih župana i županijskih skupština te gradonačelnika, načelnika, odnosno gradskih i općinskih vijeća, s mandatom ove Vlade i ovog saziva Hrvatskog sabora što, naglasio je, nameće obvezu da zajednički rasprave sve temeljne strateške razvojne teme i pokušaju postići što širi politički konsenzus neovisno o pripadnosti strankama kako bi se unaprijedio razvoj svih hrvatskih krajeva i omogućilo rješavanje svih ključnih pitanja.

- A to su prije svega gospodarski rast i razvoj, društvena solidarnost i ravnomjerni razvoj Hrvatske, ističe premijer.

Upravo stoga, dodaje, u Požegi se razgovaralo o novoj Strategiji regionalnog razvoja koju je Vlada uputila u saborsku proceduru i u čijoj su izradi sudjelovali županije, gradovi i općine te o fiskalnoj decentralizaciji odnosno načinu financiranja jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Nove modele financiranja predstavnicima lokalne i regionalne samouprave predstavio je ministar financija Zdravko Marić, a premijer kaže da ga razmjena mišljenja na sastanku upućuje na zaključak "da ćemo imati kvalitetnu raspravu i kroz javno savjetovanje koje će uslijediti u konačnici pronalaženje najboljih rješenja u odgovarajućem zakonskom paketu".

Naveo je i da će idući sastanak s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, a održavat će se svakih šest mjeseci, biti u Šibensko-kninskoj županiji u prosincu.

- I kada se ovaj proces odvije u ciklusu od nekoliko godina tada ćemo, siguran sam, svi zajedno moći se osvrnuti na bitna poboljšanja pa i proračunsko planiranje koje će na vrijeme uzeti u obzir prioritete pojedinih dijelova Hrvatske, zaključio je.

Na sastanku s premijerom u Požegi bio je i zadarski župan Božidar Longin koji je vrlo zadovoljan onim o čemu se na sastanku razgovaralo.

- Bio je to dosta konkretan sastanak. Iznimno me veseli što su premijer Andrej Plenković i njegovi ministri pokazali razumijevanje za problematiku lokalne samouprave. Razgovarali smo o brojnim temama - o zdravstvenim uslugama, regionalnom razvoju, korištenju EU fondova, ali i o fiskalnoj decentralizaciji. Sve u svemu pokrenuto je dosta tema, te je sada najvažnije da krenemo u što skoriju realizaciju postojećih ciljeva, rekao je za naš list župan Božidar Longin.

IZVOR: zadarskilist.hr

Pročitano 1943 puta

Zadnje objave

rujna 15, 2023

NAJAVA 14. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. rujna…
rujna 15, 2023

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije

Zadarska županija kao provoditelj Programa poticanja IT poduzetništva na području…
rujna 04, 2023

Povratak u školske klupe: Župan sa suradnicima posjetio škole u Obrovcu

Prvog dana nove školske godine župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA