Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarska županija u regionalnoj podjeli u pet najrazvijenijih!

Posted On Petak, 05 siječnja 2024 14:43

Vlada je na posljednjoj sjednici donijela odluke o razvrstavanju jedinica lokalne i regionalne samouprave prema stupnju razvijenosti. Zadarska županija, koja je do sada bila u trećoj grupi po razvijenosti, prebačena je u četvrtu, odnosno u skupinu najrazvijenijih županija.

U IV. skupinu jedinica područne (regionalne) samouprave koje se prema vrijednosti indeksa nalaze u prvoj polovini iznadprosječno rangiranih jedinica pripadaju Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Zagreb, Istarska županija, Zadarska županija i Zagrebačka županija, navodi se u odluci Vlade.

- Ova odluka pokazatelj je kontinuiranog rasta i razvoja te sveopćeg napretka na području Zadarske županije. On se ogleda u značajnom porastu gospodarske aktivnosti, rastu zaposlenosti te brojnim projektima koje smo proveli ili se upravo provode na području Zadarske županije. Rezultat je to sinergije svih razina vlasti, ali i doprinosa naših gospodarstvenika koji su znatno podignuli svoju konkurentnost. Dakle, možemo biti zadovoljni, ali to je ujedno očekivana potvrda pozitivnog smjera o kojem godinama svjedočimo, komentirao je župan Božidar Longin.

Po razvijenosti su rangirani i gradovi u općine. U skupini najrazvijenijih, koje se prema vrijednosti indeksa nalaze u prvoj četvrtini iznadprosječno rangiranih su Biograd na Moru, Kolan, Nin i Zadar.

U neslavnoj prvoj skupini najnerazvijenijih, s Babinom Gredom, Donjim Kukuruzarima, Gunjom, Gvozdom, Kistanjama i drugim zaostalim krajevima iz Zadarske županije našao se samo Gračac.

- Nova Odluka o razvrstavanju općina, gradova, županija pokazuje da se smanjuju regionalne razlike i da "lokalna Hrvatska" doprinosi ukupnom rastu i pozitivnim trendovima Hrvatske u posljednje 3 godine. U odnosu na dosad važeće indekse razvijenosti svi gradovi i općine bilježe rast po ključnim socio-ekonomskim pokazateljima, 17 gradova/općina prešlo je iz slabije razvijenih u kategoriju iznadprosječno razvijenih a smanjena je i razlika između najrazvijenijih i najmanje razvijenih. Sve to ukazuje na to da pristup Vladine kontinuirane brige o svim krajevima Hrvatske, te brojna ulaganja u sve regije , daju rezultate, komentirao je ministar Šime Erlić.

Izvor: 057 info

Pročitano 670 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA