Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Evo kako možete u Zadru postati energetski neovisni: koliko jednu obitelj košta ugradnja kućne solarne elektrane, kolike su potpore, a kolike uštede

Posted On Srijeda, 29 lipnja 2022 16:11

Povećanjem cijena energenata, osobito plina, cijena električne energije za kućanstva od prvog travnja porasla je za 9,6 posto, s dugoročnom prognozom daljnjeg rasta. U Hrvatskoj se to odnosi na gotovo 90 posto korisnika, odnosno oko dva milijuna kućanstava, a poskupljenje varira ovisno o tarifnom modelu i potrošnji. U HEP-u očekuju da će kućanstva prosječno plaćati 27 kuna veći mjesečni račun za struju nego što dosad. Nije li onda ovo idealno vrijeme za početi razmišljati o energetskoj neovisnosti putem obnovljivih izvora energije?

U želji da pridonese povećanju korištenja energije iz prirodnih izvora na svome području, Zadarska županija je objavila javni poziv za sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana za obiteljske kuće. Za nabavu i ugradnju kućnog sustava za proizvodnju električne energije instalirane snage do 10 kW, nude se bespovratna sredstva u iznosu do 40 posto prihvatljivih troškova ulaganja, ali ne više od 35 tisuća kuna (s PDV-om) po kućanstvu.

Koliko košta nabava i ugradnja solarnih panela? Kolike su moguće uštede te koliko treba vremena da se isplati investicija u solarne panele, razgovarali smo Antom Sjaušom, privremenim pročelnikom županijskog Odjela za gospodarstvo i turizam.

- Stručne analize su pokazale da je općenito, a i za jednu takvu obitelj, najisplativija ugradnja fotonaponskih elektrana od 5 do 7 kW. Takva elektrana može pokriti oko 80 posto potrošnje električne energije koju četveročlana obitelj koristi. Ušteda je stoga velika. Uz subvenciju Zadarske županije od 35 tisuća kuna investicija bi se trebala isplatiti već nakon 4-5 godina. Ukoliko cijena električne energije na tržištu još poraste, a očekuje se takav razvoj situacije, period povrata je i kraći.

O kolikoj je investiciji riječ?

- Cijena zavisi o proizvođaču fotonaponske elektrane i kreće se otprilike od 1.300 do 1.500 Eura (9.750 do 11.250 kn) po jednom kW. Primjerice, ako ugrađujete solarnu elektranu od 6 kW, to će vas koštati oko 70 tisuća kuna, a uz potporu od 40 posto postavljanje solarnih panela isplatit će vam se nakon 4 do 5 godina.

Je li za postavljanje solarnih panela potrebna izrada projekta?

- Zakonskim izmjenama od prošle godine olakšana je i provedba projekata ugradnje mini solarnih elektrana snage do 10 kW. Prema novim pravilima, za takvu energetsku investiciju više ne treba izrađivati skupi idejni projekt, što znatno smanjuje troškove i skraćuje rok izgradnje. Prije same ugradnje solarne elektrane potrebno je angažirati stručnog projektanta koji na temelju procjene potrošnje i lokacije nekretnine izrađuje glavni projekt te ga šalje HEP-u na odobravanje. Projekt sadrži podatke o investitoru, građevini i priključnoj snazi, troškovnik opreme, radova i stručnog nadzora, dokaz o uporabljivosti instalacija te planirani termin priključenja.

HEP provjerava kakvo je stanje instalacija i može li se kuća priključiti na elektroenergetski sustav te, ako je sve u redu, u roku od dva tjedna odobrava projekt. S HEP-om trebate dogovoriti i zamjenu brojila, odnosno ugradnju dvosmjernog brojila koje prati proizvodnju i potrošnju električne energije te omogućuje obračun dugovanja, odnosno potraživanja prema HEP-u.

Zašto bi ljudi trebali postaviti na svoje kuće solarne panela te u konačnici - zašto im se to dugoročno isplati?

- Zgrade su odgovorne za preko 40 posto potrošnje energije i 36 posto emisija stakleničkih plinova. Uz pozitivan utjecaj na okoliš, izgradnja sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju će smanjiti rizik energetskog siromaštva za građane. Potrebno je osvijestiti građane da će ulaganjem u fotonaponske elektrane na obiteljskim kućama dugoročno uštedjeti i plaćati manji iznos režija. Sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju od strane Zadarske županije omogućiti će građanima Zadarske županije kraći rok povrata investicije.

Zašto nema više solarnih panela na krovovima obiteljski kuća?

- Najznačajnije prepreke provedbi projekata obnovljivih izvora energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju u Republici Hrvatskoj su financijske prirode. Naime, Hrvatska je jedna od siromašnijih članica EU, s kupovnom moći građana značajno ispod prosjeka EU, pa ovakvi Javni pozivi upravo olakšavaju i omogućavaju realizaciju ovakvih projekata.

ŠTO SVE SUBVENCIJA POKRIVA?

Koliko traje postavljanje panela te što se točno sufinancira, samo nabava panela ili pak i njihova montaža?

- Mjera prihvatljiva za sufinanciranje u smislu ovog javnog poziva je nabava i ugradnja novog sustava s fotonaponskim pretvaračima (modulima) za proizvodnju električne energije za potrebe kućanstva (za vlastitu potrošnju) instalirane snage do 10 kW.

Fizička osoba sukladno javnom pozivu može ostvariti bespovratna sredstva Zadarske županije za korištenje obnovljivih izvora energije. Stupanj korisnog djelovanja fotonaponskog modula mora biti najmanje 18 posto. Opravdani su troškovi nabave i ugradnje jedne nove fotonaponske elektrane, sukladno glavnom projektu: fotonaponski paneli (moduli) i njihovi nosači, pretvarači (inverteri), akumulatori električne energije, oprema fotonaponskog kruga (regulatori punjenja, priključni ormarići, zaštitne sklopke, kabeli, pribor za postavljanje, oprema za prikupljanje i prikazivanje podataka, i dr.), ostala oprema za pravilan rad sustava (opremanje obračunskog mjernog mjesta fotonaponske elektrane u mrežnom radu, u tekstu: OMM...), pripadajući građevinski radovi nužni za ugradnju prethodno navedene opreme (prodori, betoniranje postolja, itd.), opremanje obračunskog mjernog mjesta za fotonaponske elektrane u mrežnom radu (račun HEP ODS-a), stručni nadzor.

Nakon izvršenja pripremnih radova montaža je prilično jednostavna i traje par dana.

 

Izvor: Zadarski.hr

Pročitano 2526 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA