Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Osvrt na preporuke stručnjaka o kontroliranoj upotrebi pesticida

Posted On Petak, 26 srpnja 2019 13:21

            Od samog početka provedbe projekta PESCAR u srpnju 2017. godine kontinuirano se radi na promjeni svijesti kod poljoprivrednih proizvođača o pravilnom i kontroliranom korištenju sredstava za zaštitu bilja.

            Ulaskom u Europsku uniju, Republika Hrvatska preuzela je i onaj dio zakonodavstva EU koji se odnosi na upotrebu pesticida, prepoznatog kao jednog od najjačih zagađivača okoliša. Osobito podložna zagađenju su krška područja bogata podzemnim vodama. Integrirana zaštita bilja podrazumijeva korištenje alternativnih (nekemijskih) sredstava kada god je to moguće, te onih pesticida koji predstavljaju najmanji rizik za zdravlje ljudi, životinja i okoliša.

            Temelj suvremene zaštite bilja su prognozni modeli, a upravo je davanje preporuka poljoprivrednicima jedna od najvažnijih aktivnosti u sklopu provedbe projekta PESCAR. Upute stručnjaka o pravilnoj i kontroliranoj upotrebi pesticida omogućuju ostvarenje ne samo ekološke već i ekonomske koristi.

            Poljoprivrednicima na području Zadarske županije preporuke stručnjaka su dostupne putem projektne web stranice: www.agroprognoza.eu i Viber grupe: AgroprognozaEU Zadar, a od rujna 2018. godine preporuke se objavljuju i putem radija i lokalnih glasila.             

                U srpnju 2019. godine projektni partner Sveučilište u Zadru i vanjski stručni suradnik Doc.Dr.Sc. Josip Ražov izradili su Drugi izvještaj o danim preporukama za Zadarsku županiju za razdoblje XII/2018 – VI/2019 (cijeli izvještaj može se pronaći u prilogu) u kojem stoji kako je u razdoblju na koje se odnosi Izvještaj objavljena ukupno 21 preporuka od kojih se najveći broj odnosio na vinovu lozu i maslinu, ali dobrim dijelom i na koštičavo voće te manjim dijelom povrće (krumpir, rajčica).

            Dobar dio poljoprivrednih proizvođača sluša preporuke i aktivno sudjeluje u radu, te su i zainteresirani za edukacije o prepoznavanju određenih štetnika na lovkama; stoji u Izvještaju.

            Tematskom opremom nabavljenom kroz projekt na području Zadarske županije uspostavljena je mreža agrometeoroloških stanica, vizualnih postaja s kamerama i lovki s feromonima. Agrometeorološke postaje, odnosno njihov softver, omogućava praćenje, alarmiranje i uzbunjivanje proizvođača kada je potrebna primjena sredstava za zaštitu bilja. Svrha vizualnih stanica i lovki s feromonima je procjena pojavnosti biljnih štetnika koja omogućava poljoprivrednim proizvođačima da odmah po prvim ulovima i dosegu kritičnog broja na terenu ciljano suzbijaju štetnike.

 

Provedba projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction financira se iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 601.639,26 EUR od čega sufinanciranje sredstvima EU iznosi  511.393,35 EUR-a, odnosno 85%. Nositelj projekta je Zadarska županija, a partneri na projektu su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Sveučilište u Zadru i Zavod za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke. Glavni cilj projekta PESCAR je promovirati smanjenu i ciljanu uporabu pesticida na području Zadarske županije u HR i Hercegovačko – neretvanske i Zapadnohercegovačke županije u BiH u svrhu zaštite prirode.

Pročitano 803 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA