Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Župan Longin sudjelovao na 5. sastanku lokalnih dužnosnika inicijative Kina + 17

Posted On Petak, 05 veljače 2021 15:19

Na poziv kineske provincije Liaoning, domaćina ovogodišnjeg, 5. susreta lokalnih dužnosnika saveza zemalja Srednje i Istočne Europe i Narodne republike Kine, popularno nazvane inicijativom Kina + 17, putem online platforme na forumu je sudjelovao župan Zadarske županije Božidar Longin. Video linkom u rad foruma uključili su se predstavnici regionalnih samouprava 17 država Srednje i Istočne Europe, 21 kineske provincije te članovi diplomatskih misija i konzularnih ureda u NR Kini. Uz Zadarsku županiju, Hrvatsku su predstavljale Primorsko-goranska i Varaždinska županija.

„Sudjelujući u radu ove globalno važne udruge, imamo velike mogućnosti za uspostavljanje bilateralne suradnje u raznim područjima poput gospodarstva, prometa, trgovine i obrazovanja. Ovo je također formalna osnova za nastavak suradnje na određenim projektima kroz kvalitetnu razmjenu znanja i iskustva u ostvarivanju vizija regionalnog razvoja između kineskih i hrvatskih predstavnika lokalnih vlasti. Kao što imamo dobre odnose na regionalnoj razini, mogu slobodno reći da na državnoj razini Republika Hrvatska i NR Kina imaju kvalitetnu suradnju, prijateljske i partnerske odnose“, istaknuo je, između ostalog, župan Longin tijekom plenarnog dijela sjednice ovog međunarodnog gospodarskog foruma u Shenyagu.

Suradnja između sedamnaest zemalja Srednje i Istočne Europe i NR Kine (China-CEEC 17+1) započela je kao inicijativa kineske vlade usmjerena na promicanje poslovnih i investicijskih odnosa između tih sedamnaest zemalja, u okviru kineske inicijative Jedan pojas – Jedan put. Udruženje je osnovano 2012. godine, a Zadarska županija je punopravna članica Udruge lokalnih dužnosnika zemalja Srednje i Istočne Europe i NR Kine od listopada 2018. godine.

„Suradnja je započela i u okviru Novog pomorskog puta svile gdje je nova luka Zadar u Gaženici 2018. godine postala jedina službena jadranska luka na Putu svile, što nas još jednom podsjeća na Marka Pola, poznatog pomorca rodom s hrvatskog otoka Korčule, kao jednog od najsvjetlijih simbola drevnih i prijateljskih veza između Kine i Hrvatske“, dodao je župan koji je istaknuo važnost suradnje i u borbi protiv globalne pandemije koronavirusne bolesti.

„Kroz ovo izazovno vrijeme pandemije, Kinezi su u najtežem vremenu pokazali svoju podršku i prijateljstvo s Hrvatskom dostavljajući Zadarskoj županiji značajne donacije medicinske zaštitne opreme. Ovom prilikom izražavam iskrenu zahvalnost prijateljskim provincijama Hainan i Jiangxi te svim kineskim tvrtkama koje su donirale medicinsku opremu Zadarskoj županiji, odnosno našim zdravstvenim ustanovama“, zaključio je Longin.

Pročitano 1163 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA