Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Zadru nagrađeni najspremniji hrvatski vojnici

Posted On Srijeda, 08 svibnja 2024 18:20

Na području Zadarske županije održano je natjecanje “Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku” (za konkurenciju stranaca Best Soldier Competition).
Ovogodišnje natjecanje provodi se u čast obilježavanja 30. godišnjice pogibije brigadira Damira Tomljanovića – Gavrana i 30. obljetnice ustrojavanja Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika “Damir Tomljanović – Gavran”, poznatijeg jednostavno kao – Šepurine.
Nakon savladavanja staze dugačke 34 km i kroz sedam radnih točaka, prva dva mjesta u apsolutnoj kategoriji (i u kategoriji najboljih pripadnika Oružanih snaga RH i Ministarstva unutarnjih poslova) osvojila su dvojica pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga. Treći je bio narednik Ivica Budić iz Zapovjedništva za potporu. Najbolji iz konkurencije pripadnika oružanih snaga saveznika i partnera je desetnik Matija Ivaković iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a najbolja među pripadnicama Oružanih snaga RH je satnica Danijela Vrhovski iz Zapovjedništva za potporu.
Pobjednik natjecanja, pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga istaknuo je kako mu pobjeda donosi ponos i sreću te kako mu predstavlja dodatnu motivaciju za daljnja usavršavanja vojničkih vještina, ali i znanja.
“Najteža točka bila je orijentacija s obzirom da je bilo rano jutro i nije bilo lako provlačiti se kroz mokru vegetaciju. U trenutcima kad mi je bilo najteže, sjetio sam se Gavrana. Zato mi je bilo izuzetno emotivno preuzeti pehar baš od njegove majke”, rekao je pripadnik ove elitne postrojbe Hrvatske vojske.
Kod cilja na Poljani pape Ivana Pavla II. u Zadru najboljim natjecateljima uručeni su pobjednički pehari. Čestitali su im članovi obitelji Damira Tomljanovića i Davora Jovića, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora župan Božidar Longin, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, glavni inspektor obrane general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul, umirovljeni general Ante Gotovina, umirovljeni i djelatni pripadnici Oružanih snaga RH, predstavnici državnih i lokalnih institucija, Ministarstva unutarnjih poslova, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, savezničkih i partnerskih oružanih snaga i drugi.
Dodjeli nagrada nazočio je župan Božidar Longin koji je tom prigodom istaknuo da svi možemo biti ponosni na Hrvatsku vojsku, a posebno oni koji baštine povijest pobjedničke vojske.
„Naše su Oružane snage prevalile velik i težak put da bi danas postale pouzdan saveznik i partner NATO saveza koji svoju sposobnost pokazuje sudjelovanjem u brojnim operacijama i misijama. U jačanju sposobnosti Oružanih snaga RH važnu ulogu ima upravo to natjecanje koje snaži sportski duh, potiče zajedništvo te podiže razinu tjelesne spremnosti“, poručio je župan.  
Na natjecanju su sudjelovala 72 natjecatelja i osam natjecateljica, od toga 40 pripadnika Hrvatske vojske, 10 iz Ministarstva unutarnjih poslova RH, 30 iz savezničkih i partnerskih oružanih snaga iz 12 zemalja (Sjedinjene Američke Države, Francuska Republika, Republika Litva, Rumunjska, Slovačka Republika, Češka Republika, Kosovo, Republika Bugarska, Bosna i Hercegovina, Republika Poljska, Republika Slovenija i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske) te jednog NATO zapovjedništva.
Fotografije: MORH / T. Brandt

Pročitano 176 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA