Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Župan Longin sudjelovao na 5. sastanku lokalnih dužnosnika inicijative Kina + 17

Posted On Petak, 05 veljače 2021 15:19

Na poziv kineske provincije Liaoning, domaćina ovogodišnjeg, 5. susreta lokalnih dužnosnika saveza zemalja Srednje i Istočne Europe i Narodne republike Kine, popularno nazvane inicijativom Kina + 17, putem online platforme na forumu je sudjelovao župan Zadarske županije Božidar Longin. Video linkom u rad foruma uključili su se predstavnici regionalnih samouprava 17 država Srednje i Istočne Europe, 21 kineske provincije te članovi diplomatskih misija i konzularnih ureda u NR Kini. Uz Zadarsku županiju, Hrvatsku su predstavljale Primorsko-goranska i Varaždinska županija.

„Sudjelujući u radu ove globalno važne udruge, imamo velike mogućnosti za uspostavljanje bilateralne suradnje u raznim područjima poput gospodarstva, prometa, trgovine i obrazovanja. Ovo je također formalna osnova za nastavak suradnje na određenim projektima kroz kvalitetnu razmjenu znanja i iskustva u ostvarivanju vizija regionalnog razvoja između kineskih i hrvatskih predstavnika lokalnih vlasti. Kao što imamo dobre odnose na regionalnoj razini, mogu slobodno reći da na državnoj razini Republika Hrvatska i NR Kina imaju kvalitetnu suradnju, prijateljske i partnerske odnose“, istaknuo je, između ostalog, župan Longin tijekom plenarnog dijela sjednice ovog međunarodnog gospodarskog foruma u Shenyagu.

Suradnja između sedamnaest zemalja Srednje i Istočne Europe i NR Kine (China-CEEC 17+1) započela je kao inicijativa kineske vlade usmjerena na promicanje poslovnih i investicijskih odnosa između tih sedamnaest zemalja, u okviru kineske inicijative Jedan pojas – Jedan put. Udruženje je osnovano 2012. godine, a Zadarska županija je punopravna članica Udruge lokalnih dužnosnika zemalja Srednje i Istočne Europe i NR Kine od listopada 2018. godine.

„Suradnja je započela i u okviru Novog pomorskog puta svile gdje je nova luka Zadar u Gaženici 2018. godine postala jedina službena jadranska luka na Putu svile, što nas još jednom podsjeća na Marka Pola, poznatog pomorca rodom s hrvatskog otoka Korčule, kao jednog od najsvjetlijih simbola drevnih i prijateljskih veza između Kine i Hrvatske“, dodao je župan koji je istaknuo važnost suradnje i u borbi protiv globalne pandemije koronavirusne bolesti.

„Kroz ovo izazovno vrijeme pandemije, Kinezi su u najtežem vremenu pokazali svoju podršku i prijateljstvo s Hrvatskom dostavljajući Zadarskoj županiji značajne donacije medicinske zaštitne opreme. Ovom prilikom izražavam iskrenu zahvalnost prijateljskim provincijama Hainan i Jiangxi te svim kineskim tvrtkama koje su donirale medicinsku opremu Zadarskoj županiji, odnosno našim zdravstvenim ustanovama“, zaključio je Longin.

Pročitano 1134 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA