Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Radni posjet ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek Zadarskoj županiji

Posted On Srijeda, 05 rujna 2018 11:32

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima danas je  radnom posjetu u Zadru. Na početku programa, u Domu Zadarske županije susrela se sa županom Božidarom Longinom i njegovim suradnicima kako bi razgovarali o temama vezanim uz ustanove u kulturi kojima je osnivač Zadarska županija te o programiranju projekata za sljedeće financijsko razdoblje europskog proračuna.

Župan Longin ukazao je na problem osnivačkih prava i financiranja Narodnog muzeja i Kazališta lutaka Zadar.  Naime, ove ustanove u kulturi u cijelosti financira Zadarska županija. Posebno je to vidljivo u činjenici da je Zadarska županija osnivač Narodnog muzeja Zadar a da je Grad Zadar jedini veći grad u Hrvatskoj koji nema svoj muzej.

Ukazao je i na činjenicu da 13 posto izvornih prihoda proračuna Zadarske županije odlazi na programe u kulturi. S tim u vezi ministrica Obuljen Koržinek rekla je da iako novi  Zakon o muzejima ne uređuje vlasnička/osnivačka prava ustanova jedinica lokalnih i regionalnih samouprava,  da se ugovornim obvezama i dogovorom obiju strana  mogu preraspodijeliti osnivačka prava ("vlasništvo"). Također, naglasila je važnost knjižnica kao žarišnih točaka za poticanje čitanja te s tim u vezi naglasila značaj Bibliobusa i potrebe dobre koordinacije.

Župan Longin također je ukazao na vrijedne resurse u Zadarskom zaleđu u kojem je, kako je istaknuo, ispisana povijest Hrvata i koji bi se uz pomoć resornog ministarstva mogli revitalizirati u cilju podizanja kvalitete ponude i usmjeravanja turizma prema Ravnim Kotarima i Bukovici.

Uz ministricu dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek na današnjem sastanku u Domu Zadarske županije bili su još državni tajnik  Krešimir Partl, pomoćnik ministrice Hrvoje Manenica, posebni savjetnik ministrice  Miljenko Domijan i pročelnik Konzervatorskog odjela Zadar Igor Miletić.

 

Pročitano 2156 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA