Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Stankovcima i Pristegu održana vježba 'Sigurnost 18'

Posted On Četvrtak, 17 svibnja 2018 12:16

 

Župan Zadarske županije Božidar Longin i zamjenik župana Šime Vicković, koji je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite, boravili su u Stankovcima i Pristegu na terenskom dijelu međuresorne vježbe Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti "Sigurnost 18".

Nositelj vježbe je Državna uprava za zaštitu i spašavanje, a organizirana je u suradnji s Ministarstvom obrane i Ministarstvom unutarnjih poslova. Prikazu terenskog dijela vježbe nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, zamjenik načelnika Glavnog stožera general pukovnik Drago Matanović, predstojnica Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Maja Čavlović, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH te predstavnici lokalne samouprave i županijski vatrogasni zapovjednici.

"Prošla sezona bila je iznimno teška, imali smo puno požara pa iza toga i poplava. Upravo zato Vlada Andreja Plenkovića sustavno se bavi sigurnosti pa smo tako donijeli i Strategiju nacionalne sigurnosti u srpnju prošle godine. Prepoznali smo kako nam treba sustav da bi se mogli nositi sa svim ovim ugrozama i rizicima. To je upravo sustav domovinske sigurnosti kakav smo imali i u Domovinskom ratu - sinergija i zajedništvo. Potreban nam je moderan sustav, koji mora biti racionalan, učinkovit i uspješan", istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević.

Istaknuo je kako se intenzivno radi na uvježbavanju svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti pred protupožarnu sezonu kako bi bili još spremniji: "Bilo je puno vatrogasnih vježbi po županijama, a ovo je središnja vježba kojim se želi provjeriti kako funkcionira cijeli sustav. U odnosu na prošlu godinu, vrlo je važno što je osnovano Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama, gdje su jedno mjesto pristižu sve informacije o situaciji na terenu kako bi se mogle donijeti najbolje odluke o rasporedu snaga i sredstava koje će biti angažirane."

U Društvenom domu u Stankovcima održan je brifing za promatrače vježbe, gdje je s ciljevima i provedbom nazočne upoznao pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladen Vinković, koji je tom prilikom zaključio: „Ovo je prvi put da se jedna ovakva vježba održava u Hrvatskoj, ovo je prva vježba na takvoj razini u sustavu domovinske sigurnosti."

Potom je u Pristegu kod Stankovaca održan pokazni dio vježbe - gašenje požara na otvorenom prostoru, u kojem su uz protupožarne snage na kopnu sudjelovali i protupožarni zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva - Canadair CL-415 i Airtractor AT-802 te helikopter Mi-8.

"Zrakoplovne snage iz sastava 93. zb HRZ-a (Zemunik) pokazale su dio svojih znanja i vještina, onaj dio koji ćemo koristiti u sklopu zadaća protupožarne sezone. Avioni Protupožarne eskadrile pokazali su kako izgleda izviđanje požarišta i inicijalni napad, napad u manjim grupama i kako izgleda koncentrirani napad", pojasnio je načelnik stožera i zamjenik zapovjednika 93. zrakoplovne baze HRZ-a pukovnik Davor Turković.

 

Pročitano 2153 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA