Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

U Stankovcima i Pristegu održana vježba 'Sigurnost 18'

Posted On Četvrtak, 17 svibnja 2018 12:16

 

Župan Zadarske županije Božidar Longin i zamjenik župana Šime Vicković, koji je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite, boravili su u Stankovcima i Pristegu na terenskom dijelu međuresorne vježbe Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti "Sigurnost 18".

Nositelj vježbe je Državna uprava za zaštitu i spašavanje, a organizirana je u suradnji s Ministarstvom obrane i Ministarstvom unutarnjih poslova. Prikazu terenskog dijela vježbe nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, zamjenik načelnika Glavnog stožera general pukovnik Drago Matanović, predstojnica Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Maja Čavlović, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH te predstavnici lokalne samouprave i županijski vatrogasni zapovjednici.

"Prošla sezona bila je iznimno teška, imali smo puno požara pa iza toga i poplava. Upravo zato Vlada Andreja Plenkovića sustavno se bavi sigurnosti pa smo tako donijeli i Strategiju nacionalne sigurnosti u srpnju prošle godine. Prepoznali smo kako nam treba sustav da bi se mogli nositi sa svim ovim ugrozama i rizicima. To je upravo sustav domovinske sigurnosti kakav smo imali i u Domovinskom ratu - sinergija i zajedništvo. Potreban nam je moderan sustav, koji mora biti racionalan, učinkovit i uspješan", istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević.

Istaknuo je kako se intenzivno radi na uvježbavanju svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti pred protupožarnu sezonu kako bi bili još spremniji: "Bilo je puno vatrogasnih vježbi po županijama, a ovo je središnja vježba kojim se želi provjeriti kako funkcionira cijeli sustav. U odnosu na prošlu godinu, vrlo je važno što je osnovano Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama, gdje su jedno mjesto pristižu sve informacije o situaciji na terenu kako bi se mogle donijeti najbolje odluke o rasporedu snaga i sredstava koje će biti angažirane."

U Društvenom domu u Stankovcima održan je brifing za promatrače vježbe, gdje je s ciljevima i provedbom nazočne upoznao pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladen Vinković, koji je tom prilikom zaključio: „Ovo je prvi put da se jedna ovakva vježba održava u Hrvatskoj, ovo je prva vježba na takvoj razini u sustavu domovinske sigurnosti."

Potom je u Pristegu kod Stankovaca održan pokazni dio vježbe - gašenje požara na otvorenom prostoru, u kojem su uz protupožarne snage na kopnu sudjelovali i protupožarni zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva - Canadair CL-415 i Airtractor AT-802 te helikopter Mi-8.

"Zrakoplovne snage iz sastava 93. zb HRZ-a (Zemunik) pokazale su dio svojih znanja i vještina, onaj dio koji ćemo koristiti u sklopu zadaća protupožarne sezone. Avioni Protupožarne eskadrile pokazali su kako izgleda izviđanje požarišta i inicijalni napad, napad u manjim grupama i kako izgleda koncentrirani napad", pojasnio je načelnik stožera i zamjenik zapovjednika 93. zrakoplovne baze HRZ-a pukovnik Davor Turković.

 

Pročitano 2112 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA