Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Radovi u tijeku: Sali će dobiti proširenu luku vrijednu 90 milijuna kuna

Posted On Četvrtak, 07 srpnja 2022 14:03
U Salima na Dugom otoku u tijeku su radovi na dogradnji mjesne luke vrijedni preko 90 milijuna kuna U Salima na Dugom otoku u tijeku su radovi na dogradnji mjesne luke vrijedni preko 90 milijuna kuna

U Salima na Dugom otoku u tijeku su radovi na dogradnji mjesne luke vrijedni preko 90 milijuna kuna. Tim je povodom župan Božidar Longin u pratnji resornog pročelnika Krešimira Laštre, ravnatelja Županijske lučke uprave Zadar Davora Škibole te općinskog načelnika Zorana Morovića obišao radove koje izvode zajednica ponuditelja ADRIAING d.o.o. KOPER, Adriaing d.o.o. Buje i Kali gradnja iz Kali.

Radovi napreduju sukladno terminskom planu, a u međuvremenu su kroz Studiju sigurnosti plovidbe doneseni uvjeti koji omogućuju uplovljanjanje u luku brodicama do 12 metara dužine, do 4 metra širine i gaza do 2,5 metra i to isključivo tijekom dnevnog svjetla korištenjem plovnog puta označenog lateralnim i posebnim oznakama. Time se nastojalo udovoljiti zahtjevima lokalnog stanovništva i smanjiti utjecaj radova na komercijalne aktivnosti tijekom turističke sezone, a istovremeno sačuvati sigurnost na gradilištu.

„Cilj projekta je povećanje sigurnosti pomorskog prometa u luci Sali, osiguranje usluge prijevoza tijekom cijele godine te bolja povezanost Dugog otoka s kopnom. Postojeća lučka infrastruktura luke Sali u kojoj se odvija cjelogodišnji linijski prijevoz, tehničkim karakteristikama nije zadovoljavala sigurnosne potrebe. Stoga je bila potrebna dogradnja luke kako bi se omogućilo sigurno i redovito odvijanje pomorskog prometa koje bi zadovoljilo potrebe lokalnog stanovništva“, istaknuo je župan Longin dodavši da je ovaj projekt odličan primjer sinergije općinske i županijske vlasti s resornim ministarstvom, odnosno Vladom RH.

Ravnatelj ŽLU-a Davor Škibola kazao je da projekt uključuje povećanje dimenzija luke, izgradnju nove operativne obale duge 149,5 metara i lukobrana od 116 metara čime će se stvoriti uvjeti za sigurnije prometovanje i pristajanje brodova na području luke Sali.

“Nova obala i unutrašnja strana glavnog lukobrana koristit će se za privez plovila u javnom prometu, izletničkih brodova te plovila nautičkog turizma. Konstrukcija lukobrana omogućit će tijekom ljeta i pri odgovarajućim vremenskim uvjetima korištenje vanjske strane lukobrana za povremeni kratkotrajni privez različitih plovila“, ustvrdio je Škibola.

Projekt „Dogradnja gradske luke Sali na Dugom otoku“ provodi Županijska lučka uprava Zadar u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Ukupna vrijednost projekta iznosi 90.554.459,65 kuna, od kojih se 85% sufinancira iz EU fondova, a 15% sufinancira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Predviđeno trajanje projekta je 38 mjeseci, a radovi bi trebali biti završeni u listopadu 2023. godine.  

Pročitano 2163 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA