Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Plovdivska oblast nova partnerska regija Zadarske županije

Posted On Četvrtak, 02 lipnja 2022 14:30
Memorandum su potpisali župan Božidar Longin i regionalni guverner Plovdivske oblasti Yordan Ivanov Memorandum su potpisali župan Božidar Longin i regionalni guverner Plovdivske oblasti Yordan Ivanov

Zadarska županija od danas ima ostvarenu još jednu međunarodnu suradnju. U Domu županije potpisan je Memorandum o prijateljstvu i suradnji između Zadarske županije te Plovdivske oblasti iz Bugarske.

Uz povelje s češkom Južnomoravskom regijom, slovačkim Trnavskim samoupravnim krajem, mađarskom Baranjskom županijom, poljskim Podkartpatskim vojvodstvom, talijanskim Venetom i kineskim Hainanom, Plovdivska oblast je sedma međunarodna regija s kojom je Zadarska županija formalizirala suradnju.

Memorandum su potpisali župan Božidar Longin i regionalni guverner Plovdivske oblasti Yordan Ivanov, uz nazočnost veleposlanice Republike Bugarske u Hrvatskoj Nj. E. Genke Georgijeve i predstavnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH Claudea Grbeše.

Župan Longin je podsjetio kako se suradnja počela dogovarati još 2019. godine prilikom posjeta županijskog izaslanstva Bugarskoj u kojem su bili i gospodarstvenici, ali je potpisivanje Memoranduma privremeno odgodila pandemija koronavirusa.

„Tada nas je u Predsjedničkoj palači ugostio i predsjednik Bugarske Rumen Radev te koristim prigodu kako bih zahvalio njemu i njegovom savjetniku Nikolayu Koprinkovu, jer su oni također zaslužni za današnji događaj“, poručio je župan Longin zahvalivši Veleposlanstvu RH u Bugarskoj te veleposlanici Jasni Ognjanovac kao i Veleposlanstvu Bugarske u Zagrebu.

„Baš kao što Hrvatska i Bugarska imaju slične izazove s kojima se suočavaju, tako i Zadarska županija i Plovdivska oblast imaju dosta zajedničkih interesa. Suradnju planiramo razvijati kroz gospodarstvo, poljoprivredu, kulturu, ali i druga područja poput suradnje među sveučilištima. Dijelimo zajedničke europske vrijednosti i uvjeren sam da ćemo u budućnosti razviti aktivnu suradnju naših regija“, istaknuo je župan.

Podsjetimo, ovo je druga međunarodna suradnja potpisana u samo nekoliko dana dana jer je proteklog tjedna potpisan Memorandum s talijanskim Venetom.

„Intenziviranje gospodarskih odnosa i gospodarski razvoj su prioritet ne samo za Plovdivsku oblast nego i za Zadarsku županiju. Mi smatramo da je potpisivanje ovog Memoranduma katalizator za intenziviranje tih odnosa. Potpisivanje Memoranduma sa Zadarskom županijom za nas je utvrđivanje jedinstva Europe u tim teškim vremenima”, rekao je guverner Ivanov te dodao da Hrvatska može biti dobar primjer Bugarskoj što se tiče decentralizacije lokalne samouprave, a potpisivanje Memoranduma znači da dvije lokalne samouprave mogu izravno surađivati.

Tijekom službenog posjeta izaslanstva Plovdivske oblasti, u suradnji s Veleposlanstvom Republike Bugarske u Hrvatskoj i Uredom župana Zadarske županije, u Kneževoj palači večeras u 19 sati bit će otvorena izložba „Duh znakova i slova“ inspirirane glagoljicom. Sutra će bugarsko izaslanstvo održati sastanak s predstavnicima Sveučilišta u Zadru te obići poljoprivredno dobro u Baštici kojeg koriste sveučilišni odjeli.

Pročitano 2275 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA