Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Župan Longin u radnom posjetu Kini u izaslanstvu predsjednika Vlade Plenkovića

Posted On Petak, 02 studenoga 2018 13:01

Izaslanstvo Vlade RH koje predvodi predsjednik Andrej Plenković, u čijem je sastavu i župan Zadarske županije Božidar Longin, stiglo je u radni posjet Narodnoj Republici Kini. Posjet započinje u Pekingu, gdje će održati niz sastanaka, s kineskim premijerom Li Keqiangom te drugim kineskim dužnosnicima i gospodarstvenicima.

Očekuje se potvrda dobrih odnosa i intenzivnog političkog dijaloga te razgovor o svim aspektima bilateralne suradnje, kao i suradnje u formatu Kina+16, s obzirom na to da će Hrvatska 2019. godine biti domaćin sljedećeg sastanka na kojemu će sudjelovati kineski premijer i šefovi država i vlada 16 srednjoeuropskih država.

Premijer Plenković susreo se s kineskim kolegom Li Keqiangom nekoliko puta u posljednje dvije godine, tijekom summita Kina+16 te na sastanku na vrhu ASEM-a (Europa i Azija) koji je održan u listopadu u Bruxellesu.

Iz Pekinga će 3. studenoga otputovati u Hangzhou, gdje će se sastati s Che Junom, čelnim čovjekom pokrajine Zhejiang, s kojom Hrvatska već ima dinamične odnose u pogledu gospodarske razmjene i poslovnih kontakata. Hangzhou je također poznat kao grad gdje je boravio i Marko Polo, koji ga je opisao kao „najveličanstveniji grad na svijetu“.

Obići će također i obližnji most Hangzhou Bay, u pratnji predsjednika uprave China Road and Bridge Corporation Lu Shana, tvrtke koja će graditi Pelješki most. Riječ je o mostu dugačkom 36 kilometara.

Potom će otputovati u Šangaj, najvećoj trgovačkoj luci na svijetu, gdje će uz brojne svjetske lidere, zajedno s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, sudjelovati na otvorenju China International Import Expoa. Sajam omogućuje zemljama i regijama širom svijeta jačanje gospodarske suradnje i trgovine s Kinom.

Tijekom boravka u Šangaju, premijer Plenković sudjelovat će kao panelist na forumu „Trade & Innovation“, a otvorit će i Ured Hrvatske turističke zajednice u Šangaju.

Posjet Kini završit će sudjelovanjem na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu koji organizira Hrvatska gospodarska komora, a na kojem će se kineskim partnerima predstaviti poslovne i investicijske mogućnosti u Hrvatskoj.

U izaslanstvu predsjednika Vlade su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, župan Zadarske županije Božidar Longin, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te Nacionalna koordinatorica za inicijativu Kina+16 Zdravka Bušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Nataša Mikuš Žigman te ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Zdenko Lucić.

Uz predsjednika Vlade na China International Import Expou, na kojem se očekuje preko 2800 tvrtki iz cijelog svijeta, sudjelovat će i izaslanstvo HGK zajedno s predstavnicima brojnih hrvatskih tvrtki.

Izvor: Vlada RH

Pročitano 1636 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA