Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Potpisana suradnja Zadarske županije s kineskom regijom Hainan

Posted On Ponedjeljak, 09 travnja 2018 15:24

Župan Zadarske županije Božidar Longin i guverner kineske provincije Hainan Shen Xiaoming potpisali su danas Pismo namjere o uspostavljanju prijateljskih odnosa. Zadarska županija tako će ostvariti prijateljski odnos s jednom od najbogatijih kineskih provincija, koja svoj razvoj najviše duguje turizmu i uslugama. Potpisivanju suradnje u kineskom gradu Boao, koji je poslovno središte provincije Hainan, nazočio je i veleposlanik RH u NR Kini Nebojša Koharović.

„Potpisali smo dugoročnu prijateljsku suradnju s jednom iznimno zanimljivom kineskom regijom. Riječ je o provinciji koja je najveći kineski otok, ima veliko strateško značenje, a ujedno je i njihova najatraktivnija turistička destinacija. Razgovarali smo o suradnji na području turizma, gospodarstva, kulture i obrazovanja. Guvernera smo pozvali u posjet Zadarskoj županiji i on je sa zadovoljstvom prihvatio naš poziv“, rekao je župan Božidar Longin.

Pokrajina Hainan najjužnija je provincija NR Kine, a ujedno i najveći kineski otok. Ima oko 9 milijuna stanovnika, a 1988. godine otok Hainan postao je 30. pokrajina Kine i njegova najveća gospodarska zona. Suradnja s Kinom otvara i mogućnost uključivanja Zadra i Zadarske županije u globalni projekt Puta svile.

„Suradnja između naših dviju zemalja može se ostvariti i kroz razvoj teretnog prometa izgradnjom RO-RO terminala. Ne treba zaboraviti ogromno povećanje kineskih gostiju tijekom posljednjih nekoliko godina. Stoga bi brojne pozitivne efekte za cijelu Županiju predstavljalo uvođenje izravnih letova između Zadra i Kine, što bi kineskim gostima omogućilo da kroz budući home port u Zadru mogu kruzerima oploviti cijeli Mediteran“, dodao je župan Longin.

Izaslanstvo Zadarske županije koje predvodi župan Božidar Longin, u pratnji veleposlanika RH u NR Kini Nebojše Koharovića, tijekom službenog posjeta provinciji Hainan sudjelovat će na renomiranom gospodarsko-poslovnom summitu Boao Forum For Asia 2018. Župan Božidar Longin na međunarodnoj konferenciji ASEAN, koja se također održava u gradu Boao, održat će izlaganje na glavnom panelu s temom potencijala kruzerskog turizma i mogućnosti suradnje na projektu Pomorskog puta svile. Predstavit će se luka Gaženica kao nova destinacija kruzerskog turizma, s posebnim naglaskom na potencijale Zadra kao matične luke i razvoja suradnje u drugim gospodarskim djelatnostima u Zadarskoj županiji.

 

Pročitano 2162 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA