Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Županijska smotra literarnog, novinarskog i dramskog stvaralaštva učenika srednjih škola Lidrano 2024.

Posted On Četvrtak, 29 veljače 2024 10:45

Ovogodišnja županijska smotra literarnog, novinarskog i dramsko-scenskog stvaralaštva učenika srednjih škola LiDraNo 2024. održana je u srijedu, 28. veljače u Centru za kreativne industrije Inovacija Zadar.

Četvrtu godinu zaredom organizirala ju je Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola čija je ravnateljica, Zdenka Sršen Juričević zahvalila pročelniku Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivanu Šimuniću, koji je smotru otvorio, na pokazanom razumijevanju i pruženoj potpori.

Ova manifestacija okuplja neosporno talentirane i kreativne mlade ljude umjetničkih sklonosti koji uz podršku mentora kroz umjetnost pridonose očuvanju hrvatskog jezika i književne baštine.

Predstavljen je niz tematski i stilski raznolikih literarnih radova pisanih na standardnom jeziku i čakavskom narječju. Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Doroteja Kamber Kontić, Slavica Vrsaljko i Branimir Čakić predložilo je literarne radove učenika iz Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, Gimnazije Jurja Barakovića i dva rada iz Klasične gimnazije Ivana Pavla II. za Državnu smotru.

U kategoriji novinarskog stvaralaštva sudjelovali su učenici sa samostalnim novinarskim radovima, pet školskih listova (Spektar novi, Bolji svijet, Stručak, Spužva, Kuverta) i dvije radijske emisije (Jedan od nas, Vatromet taštine.) Članovi Prosudbenog povjerenstva novinari Kristina Tartaro, Šime Ćurko i Filip Matijević za daljnje predstavljanje na državnoj razini predložili su samostalne novinarske radove dva učenika iz Strukovne škole Vice Vlatkovića i rad učenice iz Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole.

Uz te radove, na Državnoj smotri Lidrano 2024., sudjelovat će četiri školska lista: „Spužva“ Gimnazije Vladimira Nazora, „Bolji svijet“ Klasične gimnazije Ivana Pavla II., „Stručak“ Strukovne škole Vice Vlatkovića i „Spektar novi“ iz Prirodoslovno-grafičke škole. Na Državnu smotru upućene su obje radijske emisije, radijska emisija Gimnazije Vladimira Nazora i emisija Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole.

Kod dramsko-scenskog izričaja na pozornici su se smjenjivali pojedinačni i skupni scenski nastupi. Vrlo detaljan i nadasve za budući rad koristan osvrt izvođačima dali su članovi prosudbenog povjerenstva Vinko Radovčić, Maja Šimić, Josip Mihatov na čelu s državnom izbornicom Barbarom Rocco. Svoju priliku za nastup na Državnoj smotri dobila je učenica Marija Harangozo – Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića (mentorica Sanja Mrkić) i Mia Cikota učenica Klasične gimnazije Ivana Pavla II. (mentorica Mirela Zubčić). Kao skupni dramsko-scenski nastup izabran je nastup učenika Gimnazije Vladimira Nazora – učenice: Zola Ušalj, Mihaela Marcelić i Mišel Tišma (mentorica Ivana Brković Pichler).

Darovitost i originalnost naših srednjoškolskih učenika došla je do izražaja uz mentore koji im nisu branili snove već su im omogućili da sanjaju i snovima razgrću oblake upravo onako kako je to kroz stihove rekla naša čuvena pjesnikinja Vesna Parun. „Ne brani mi snove, njima razgrćem oblake.“

U svakom slučaju njihov trud i želju za kreativnim izražavanjem valja i nadalje poticati i njegovati kako bi pisana i govorena riječ i dalje uljepšavale našu stvarnost.

 

Pročitano 300 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA