Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Pred gradom Zadrom je nova ITU omotnica vrijedna 43 milijuna eura

Posted On Ponedjeljak, 26 veljače 2024 14:44

Na konferenciji “ITU ZADAR 2030- Inovacija, transformacija, urbanizacija”    na kojoj je nazočan bio i župan Božidar Longin danas je u novom Studentskom domu Sveučilišta u Zadru predstavljeno više kapitalnih projekata vezanih uz ITU mehanizam. Riječ je o tzv. „omotnici“ od 43 milijuna eura koje će Grad Zadar do 2029. godine imati na raspolaganju za različite projekte obnove i gradnje infrastrukture, zelene projekte, pametna i digitalna rješenja.  Sredstva će biti investirana u ukupno devet integriranih projekata, uključujući nastavak obnove stare zgrade Tehničke škole, obnovu tvrđave sv. Mihovila na otoku Ugljanu, rekonstrukciju zadarskog autobusnog kolodvora, nastavak ulaganje u Gospodarsku zonu Crno i daljnji razvoj sportske infrastrukture.

Na konferenciji je bio nazočan i ministar Šime Erlić koji je  uvodno istaknuo kako se radi o ulaganjima kojima će Zadar zakoračiti u novo doba.

“ Grad Zadar se pokazao kao dobar primjer korištenja ITU mehanizma, realizirao je brojna ulaganja u inteligentni prometni sustav i infrastrukturu, a sada se radi o široj paleti ulaganjima i značajno višem iznosu koji će oblikovati budućnost Zadra. No za razliku od Zadra ostali gradovi imaju proračun i nesmetane mogućnosti razvijanja. Ova situacija u Zadru nema smisla. Postoji stotinu stvari i tema u kojima se možemo razmimoilaziti, ne ulazim u političke bitke u tom smislu, neka se razgovara, pa i uvjetuje ako treba, ali ne smije se nikad stavljati razvoj Zadra na kocku zbog nekih politika koje se u određenom trenutku žele isforsirati”, naglasio je Erlić.

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić podsjetio je na realizirane projekte iz ITU mehanizma, Gospodarsku zonu Crno, obnovu crkve sv. Nikole, nove sveučilišne prostore u staroj Tehničkoj školi, pametni promet u Tuđmanovoj.

“U nekoliko godina dobili smo nove sadržaje trajne vrijednosti, novu kvalitetu života. Pred nama su 43 milijuna eura koje usmjeravamo u nove inovacije, transformaciju i urbanizaciju. Nastavljamo s urbanom mobilnošću koja podrazumijeva digitalizaciju prometa i podizanje učinkovitosti javnog prometa, rješavanje gužvi. Gradimo novu sportsku infrastrukturu i štitimo prirodne resurse. Godina 2029. nije daleka budućnost, gledajmo ne samo na ciljeve koje smo stavili pred sebe, kreirajmo budućnost i budimo spremni na ono iza 2030. Godine”, rekao je Dukić.

Rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić naveo je kako  zgrada u kojoj se konferencija održava nije napravljena kroz ITU mehanizam, ali je također velikim dijelom financirana sredstvima iz EU fondova, što jasno svjedoči koliko smo utkani u europsko tkivo, osobito nakon pristupanja EU.

“Kroz ITU smo obnovili staru Tehničku školu koju smo dobili na korištenje od Zadarske županije,  a osmislili smo i kako ćemo dati svoj doprinos u uzajamnosti akademske s društvenom i gospodarskom zajednicom. Idejno rješenje povjerili smo arhitektu-vizionaru Nikoli Bašiću, koji je našao rješenje koje ne nosi sa sobom samo estetski i funkcionalni kamenčić u mozaiku našeg grada, nego nešto što će funkcionirati kao akademska utvrda u cilju zaštite osnovnih identitetskih crtica koji oblikuju grad. Zbog toga je, kao jedan novi neposredni ulaz u povijesnu jezgru, osmišljen pod imenom Citadela Nuova. ITU mehanizam jedna je od prilika da se osvrnemo na našu prirodnu i kulturnu baštinu, postignemo učinkovit transfer tehnologija, znanja i ideja među generacijama, da bude gušt nazvati se zadarskim ditetom i da omogućimo kvalitetno starenje našem starijem stanovništvu, istaknuo je rektor Faričić.

Kada govorimo o urbanizaciji, onda ne treba voditi računa samo o tome kako prostor izgleda, nego u većoj mjeri kako funkcionira. Grad mora biti smislena, funkcionalna i za život atraktivna cjelina. Izrazito agresivna betonizacija i asfaltizacija najatraktivnijeg prostora nije samo specifikum Zadra, a različite se regije različito nose s tim. Važni su nam novi objekti, ali najvažniji su ljudi, kazao je Faričić.

Rektor Sveučilišta u Zadru istaknuo je da studijske programe treba krojiti u odnosu na potrebe zajednice, pa je najavio pokretanje dva studijska programa – studija logopedije i mehatronike. Najavio je, uz to, da će se reducirati upisne kvote na studijima za koje nema interesa ili nakon kojih se ne može pronaći kvalitetno zaposlenje.

FOTO: Filip Brala

Pročitano 272 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA